"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк прогнозує падіння ВВП на 9,5%

П'ятниця, 26 червня 2015, 17:42

Національний банк прогнозує падіння валового внутрішнього продукту в 2015 році на рівні 9,5%.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

За оцінками  Національного банку України, відновлення економічного зростання очікується з третього кварталу (порівняно з попередніми кварталами) насамперед за рахунок чистого експорту та завантаження вивільнених потужностей.

"Але загалом за 2015 рік прогнозується падіння ВВП на рівні 9,5%. Відновлення зростання реального ВВП у річному вимірі прогнозується вже в 2016 році - на 3%", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Як зазначається, девальваційний сплеск у лютому-березні зумовив суттєве прискорення споживчої інфляції. Так ІСЦ із січня до травня зріс на 40,1%, а в річному вимірі інфляція прискорилася з 24,9% у грудні до 58,4% у травні.

"Найбільше прискорення відбулося в березні та квітні, що було пов’язано із впливом на  ціни пікової девальвації гривні наприкінці лютого та підвищенням тарифів у сфері житлово-комунального господарства. Ці чинники зумовили підвищення прогнозного показника споживчої інфляції на кінець 2015 року до 48%", - повідомляє регулятор.

У Нацбанку повідомили, що такий перегляд насамперед пов’язаний з відображенням динаміки цін у попередні місяці, а не очікуванням погіршення в майбутньому - у наступні місяці інфляція стабільно знижуватиметься - до 12% на кінець 2016 року.

"Уповільнення інфляції відбудеться внаслідок зменшення впливу ефектів девальвації, зниження цін на світових ринках, економічної активності нижче потенційного рівня, жорсткої монетарної та фіскальної політики", - йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!