Кредитори відповіли Яресько, що не відмовлялися допомагати Україні

П'ятниця, 26 червня 2015, 15:02

Спеціальний комітет кредиторів стверджує, що не відмовлявся від допомоги Україні у реструктуризації боргу і просить почати переговори про неї як можна швидше і без попередніх умов.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву комітету в п'ятницю.

"Комітет наполегливо закликає міністра (фінансів Наталію) Яресько приєднатися до важливої зустрічі у Вашингтоні наступного тижня", – йдеться в документі.

Кредитори додали, що з 9 травня у розпорядженні Мінфіну знаходиться пропозиція про реструктуризацію, яка, на думку комітету, відповідає всім критеріям МВФ.

Реклама:

У заяві наголошується, що приватні кредитори пропонують майже $16 млрд економії платежів для України за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року, тоді МВФ в період між 2015 і 2018 роками буде погашено $4,4 млрд, а до 2020 року – в загальній складності $8,1 млрд.

Як відомо, раніше в п'ятницю Яресько звернулася до громадян України і заявила, що приватні кредитори відмовляються внести свій внесок у відновлення країни, і вона не збирається йти їм на поступки.

Міністр вказувала, що приватні кредитори запропонували використовувати на погашення зовнішнього боргу валютні резерви країни з тим, щоб уникнути будь-яких фінансових втрат у нинішній ситуації, проте це неприйнятно.

У зв'язку з цим вона нагадала, що уряд має право припинити виплати за зовнішніми боргами і може ним скористатися.

Як відомо, у четвер Bloomberg з посиланням на висновок інвестиційної компанії Goldman Sachs повідомив, що Україна, ймовірно, оголосить дефолт в кінці наступного місяця, відмовившись сплачувати борговий купон 24 липня. Яресько підтвердила таку ймовірність.

На 30 червня у Вашингтоні призначена зустріч з кредиторами, однак Яресько заявила, що на неї поїде не вона, а урядовий уповноважений з боргу Віталій Лісовенко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!