"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Гройсмана пояснили, чому "завис" закон про експорт лісу

П'ятниця, 26 червня 2015, 13:04

У Конституції України немає чітких визначень процедури підписання та офіційного оприлюднення закону, ухваленого парламентом, який не був підписаний президентом у встановлений термін, але й не був ним ветований.

Про це заявив прес-секретар голови Верховної Ради Дмитро Столярчук, повідомляє "Укрінформ".

"Конституція в одному випадку чітко говорить про участь голови Верховної Ради в підписанні й оприлюдненні закону - це коли Верховна Рада долає вето. А у разі, якщо Президент України просто не підписав протягом встановленого строку і не повернув закон для повторного розгляду, то тут чітко не вказується те, що закон має бути оприлюднений, а тим більше - підписаний саме головою Верховної Ради", - сказав він.

Столярчук додав, що згідно зі ст. 94 Конституції України, у разі, якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Реклама:

При цьому він звернув увагу, що Основний закон не вказує, "ким саме він має бути офіційно оприлюднений".

Водночас речник спікера підкреслив, що в іншій частині цієї ж статті Конституції чітко прописано, що голова ВР має право підписати закон у разі, якщо глава держави застосував до нього право вето, але парламент під час повторного розгляду не менш як двома третинами від його конституційного складу знову підтримав цей закон.

"Тобто, невідкладне оприлюднення саме головою Верховної Ради і опублікування стосується виключно тих законів, щодо яких Верховна Рада подолала вето", - наголосив Столярчук.

У свою чергу експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зауважила, що Президент має протягом 2-х тижнів або підписати, або повернути закон назад до парламенту із вмотивованими зауваженнями, тобто застосувати право вето.

Вона розповіла, що, виходячи з тлумачення Конституції, якщо глава держави не зробив ані першого, ані другого, то закон повинен підписати й за своїм підписом оприлюднити в офіційних виданнях саме голова Верховної Ради.

Нагадаємо, Томенко 26 червня оголосив про намір подати у Вищий адміністративний суд позов до Гройсмана з метою змусити спікера оприлюднити ухвалений парламентом закон про 10-річний тимчасовий мораторій на вивезення лісу-кругляка.

За його словами, наразі вже минуло 72 дні з часу подачі відповідного акта на підпис главі держави, а закон досі не підписаний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: