"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Імовірність технічного дефолту для України висока як ніколи

П'ятниця, 26 червня 2015, 10:26

Загроза дефолту буде додатковим стимулом для держави у пошуку шляхів реструктуризації заборгованості та посилення позиції у переговорах з кредиторами.

Про це в коментарі заявила старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.

За словами економіста, останнім часом все частіше лунають розмови політиків і міжнародних експертів щодо технічного дефолту для України. Цьому сприяє динаміка державного боргу за січень-травень поточного року у розмірі 67,6 млрд. доларів США, яка є найвищою за тривалий період.

Як зазначає експерт, ключовим має стати 26 липня - саме тоді Україна має сплатити наступну частину боргу, і саме цю дату називають найімовірнішою для оголошення технічного дефолту.

Реклама:

"За умов списання частини заборгованості або хоча б реструктуризації, Україна матиме певний резерв фінансових ресурсів для направлення їх на інші цілі, у тому числі на підтримку соціальних виплат", - зазначає експерт.

Крім того, за словами Бочі, оголошення технічного дефолту ніяким чином не вплине на відносини з основним кредитором - МВФ, який скоріше за все і надалі буде оголошувати позитивні рішення щодо надання кредитів для України.

"Проте, можливе погіршення у відносинах з іншими кредиторами, що супроводжуватиметься ускладненням фінансування державних програм, зокрема інфраструктурних. Найбільшою втратою буде саме іміджеві втрата за якої за Україною ще надовго закріпиться репутація не зовсім надійного партнера", - говорить експерт.

На думку економіста, гіршою є ситуація зі сприйняття технічного дефолту населенням - через нерозуміння наслідків цього явища, в суспільстві може виникнути нова хвиля панічних настроїв.

"Це призведе до чергового зростання попиту на іноземну валюту та дострокового зняття депозитів. На фоні загального погіршення економічного стану домогосподарств така ситуація сприятиме подальшому зростанню соціальної напруги у суспільстві", - говорить Бочі.

Для підприємств оголошення технічного дефолту означатиме обмеження доступу до іноземних інвестицій. Також значною проблемою може стати реструктуризація існуючих зобов’язань державних компаній, констатує експерт.

Однак, на переконання Бочі, оголошення дефолту могло б зіграти і позитивну роль - стати шансом для України для проведення таких очікуваних суспільством реформ та перезапуску економіки.

"У такому разі все буде залежати від вміння органів влади стримувати паніку населення та пропонувати ефективні рішення. Поки  що їм це досить погано вдається", - підсумувала економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!