"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Імпорт газу не буде потрібен, якщо не обдирати газовидобувників

Четвер, 25 червня 2015, 09:47

Якщо стимулювати вітчизняне газовидобування, одночасно знижуючи споживання "блакитного палива", то вже до 2025 року Україна зможе видобувати 30-32 млрд куб м газу і повністю позбудеться імпорту.

Такої думки дотримується експерт Центру глобалістики "СтратегіяXXI" Михайло Гончар.

Він зазначає, що за попередніми прогнозами, в 2015 році Україна добуде 19,5 млрд куб м газу, а імпорт складе приблизно 20,8 млрд куб м. При цьому передбачається, що 12,7 млрд куб м буде імпортовано з Євросоюзу, а 8,1 з Росії.

"Проте, якщо враховувати той факт, що словацький реверс працює на половину потужності, то є побоювання, що може збільшитися імпорт з РФ", - застерігає Гончар.

Реклама:

На думку його колег, держава більше втратила, ніж придбала від підвищення рентних ставок. Щорічно газовидобуток зростав на 1 млрд куб м, а в 2015 році замість зростання очікується падіння на 1 млрд куб м. Україні може не вистачити 2 млрд куб м, за які потрібно буде заплатити з держбюджету 12-15 млрд гривень, наголошують вони.

Також експерт зазначає, що першим етапом виходу з кризової ситуації може стати прийняття законопроекту №2120, спрямованого на стимулювання видобутку українського газу і залучення інвесторів у галузь.

Як відомо, 30 червня у Верховній Раді відбудеться голосування щодо законопроекту 2120. Даний документ авторства групи депутатів з різних фракцій передбачає внесення поправок в 252 статтю Податкового кодексу України.

Зокрема, рента при видобутку газу з покладів глибиною до 3,5 км буде знижена до 34%, для свердловин глибиною до 5 км - до 29%, а для надглибоких розробок глибиною більше 5 км - до 14%.

Законопроект підтриманий профільними Комітетами Верховної Ради, а також представниками Мінфіну і Міненерго.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!