Уряд просить депутатів звільнити Шевченка

Середа, 24 червня 2015, 15:38

Кабінет міністрів ухвалив рішення про направлення до ВР подання про звільнення міністра екології Ігоря Шевченка.

Про це Українській правді повідомили джерела в уряді.

Під час прийняття рішення міністр енергетики Володимир Дечишин утримався, пославшись на те, що не читав звіту.

Пізніше радник міністра внутрішніх справ, депутат Антон Геращенко підтвердив цю інформацію.

Реклама:

Только что, на заседании Кабинета Министров, в котором я принял участие, после заслушивание материалов служебного рассл...

Posted by Антон Геращенко on 24 Июнь 2015 г.

"Це рішення ухвалено зважаючи на те, що Мінприроди як центральний орган виконавчої влади втратило керованість, не забезпечує виконання базових функцій та зобов'язань держави в сфері охорони довкілля", - сказано в повідомленні уряду, поширеному пізніше.

У поданні йдеться, що Шевченка було призначено Міністром екології та природних ресурсів України Постановою Верховної Ради України від 2 грудня 2014 року "Про формування складу Кабінету Міністрів України" за квотою депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об’єднання Батьківщина" у Верховній Раді.

За час перебування на посаді Міністра неодноразово мали місце факти порушення Шевченком законодавства, наслідком чого було проведення перевірок та підтвердження відповідних фактів.

Зокрема, в січні 2015 року в робочий час Шевченко в особистих справах без отримання відповідного дозволу перебував в Об’єднаних Арабських Еміратах, 5 травня 2015 року без поважних причин Міністр також був відсутній на робочому місці та безпідставно не взяв участь у засіданні Уряду.

6 червня 2015 року о 14 год. 30 хв. Шевченко вилетів чартерним рейсом приватним літаком ТСТКN в особистих справах до м. Дрездена та повернувся 8 червня 2015 року о 16 год. (в робочий день) з м. Ніцци також приватним літаком PHARO, - наголошується в документі.

"Поряд з цим мала місце "приватизація" Міністерства газовим олігархом, народним депутатом України Онищенком О. Р., зокрема в період перебування на посаді Міністра екології та природних ресурсів України Ігорем Шевченком внесено подання стосовно призначення на посаду Голови Державної служби геології та надр Матвєєва П. С., який під час виборів народних депутатів у 2012 році був довіреною особою Онищенка О. Р., а також організовував роботу ТОВ "Надра Геоцентр", ПАТ "Пласт" та інших підприємств Онищенка О. Р", - йдеться у поданні.

Крім того, за підтвердженою Міністром екології та природних ресурсів під час засідання Уряду 17 червня 2015 року інформацією, Олександр Онищенко сприяв перельотам приватними літаками Ігоря Шевченка за кордон. Міністр також підтвердив свої тісні дружні стосунки з Олександром Онищенком протягом десяти років.

"Наведені факти свідчать про порушення вимог статей 22 і 23 Закону України "Про запобігання корупції", згідно з якими міністрам забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб та забороняється безпосередньо або через інших осіб одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб", - сказано в заяві.

У документі зазначається, що Шевченко не забезпечив на посаді виконання завдань, передбачених Програмою діяльності уряду, Коаліційною угодою, тощо.

Як відомо, скандал довкола Ігоря Шевченка розгорівся після того, як народний депутат Олег Ляшко заявив, що має підтвердження того, що міністр екології Ігор Шевченко літав із Ніцци в Київ літаком нардепа, газового олігарха Олександра Онищенка. Це, на думку Ляшка, свідчить про корупційний зв’язок між ними. Уряд розпочав перевірку цієї інформації. 

У свою чергу Шевченко заявляє, що його хочуть відправити у відставку через боротьбу із корупцією.

Шевченко був призначений в уряд за квотою "Батьківщини". Водночас тепер Тимошенко це заперечує.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: