"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Французька Total виходить з проекту "Газпрому"

Середа, 24 червня 2015, 13:40

Французька Total передасть "Газпрому" 25% в компанії Shtokman Development AG, створеної в 2008 році для розробки першої фази гігантського Штокманівського родовища.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на джерела.

"При поновленні Штокманівського проекту "Газпром" покличе Total першою брати участь у ньому", - сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер після його зустрічі з головою правління Total Пуян.

Угода акціонерів Shtokman Development AG, в якій "Газпрому" спочатку належав 51%, Total - 25%, а Statoil - 24%, минула влітку 2012 року.

Реклама:

Інвестиційне рішення щодо проекту не було прийнято, і Total з Statoil повинні були повернути частки "Газпрому". Statoil це зробила, списавши 335 млн доларів збитків.

Total залишилася в проекті, а 350 млн доларів збитків за нього списали тільки в квітні 2014 року. Сам "Газпром" повідомив у березні, що може списати за проектом 22,3 млрд руб збитку.

Штокманівське родовище на шельфі Баренцева моря із запасами 3,9 трлн куб м газу було відкрито ще в 1988 році.

З тих пір технології та набір учасників для його розробки неодноразово змінювалися. На родовищі можна видобувати понад 70 млрд куб м газу на рік, це 11% від поточного рівня видобутку газу в Росії.

На базі родовища планувалося створити завод СПГ для поставок в США, але цьому перешкодила сланцева революція. Зараз Штокман стоїть в плані розробки тільки після 2020 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: