"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртранснафта" попросила ГПУ не зволікати у боротьбі з Коломойським

Вівторок, 23 червня 2015, 17:55

Компанія "Укртраснафта" просить Генпрокуратуру прояснити ситуацію зі зберіганням технічної нафти на підприємствах, підконтрольних олігарху Ігорю Коломойському, яке стало причиною кримінальних справ.

Про це йдеться у листі компанії до ГПУ, який є у розпорядженні "Української правди".

"Укртранснафта" нагадала, що договір про зберігання цієї нафти закінчився 30 квітня, а в кінці травня СБУ повідомила про те, що він був укладений з порушенням закону і зараз є предметом кримінального провадження.

У той же час підконтрольні Коломойському компанії "Нафтохімік Прикарпаття", НПК "Галичина" і "Укртатнафта", які зберігають цю нафту, вимагають внести оплату за квітень і травень.

Реклама:

У зв'язку з цим "Укртраснафта" просить ГПУ терміново відповісти, чи передбачають порушені кримінальні справи заборону на підписання актів виконаних робіт і їх оплату, а якщо ні – чи планується прийняття такої заборони.

Також компанія просить прискорити розслідування цієї справи, оскільки нове керівництво не може приймати жодних рішень щодо договору про зберігання нафти на підприємствах Коломойського, який воно не укладало.

Крім того компанія попросила повідомити, чи є вказана нафта доказом у кримінальній справі, чи планується її арешт чи вилучення і чи можна її передати на зберігання іншим підприємствам.

 
 

Як відомо, СБУ оголосила про розслідування цієї справи 29 травня. Згідно з повідомленням, у 2014 році керівництво "Укртранснафти" уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків – на момент заяви СБУ вони оцінювалися в 456 мільйонів 437 тисяч гривень.

Повністю державною "Укртранснафтою" тривалий час керував менеджмент, лояльний до Коломойського. Після рішення Наглядової ради компанії звільнити Лазорка, олігарх, який тоді ще був губернатором Дніпропетровської області, примчав з охороною і влаштував скандал. Зрештою, держава все ж призначила нового керівника, яким став Сергій Сукало.

5 червня стало відомо, що Лазорко виграв суд про своє відсторонення з посади. За даними виконавчого директора "Нафтогазу" Андрія Пасішника, екс-керівник "Укртранснафти" наразі перебуває у Женеві, де Коломойський має маєток.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!