Іноземні банки скорочуватимуть обсяги операцій в Україні та РФ - S&P

Вівторок, 2 червня 2015, 16:05

Іноземні банки будуть переглядати стратегії ведення діяльності в Росії та СНД і скорочувати обсяги операцій своїх дочірніх структур в Росії та Україні внаслідок погіршення ринкової кон'юнктури в цих країнах.

Про це повідомляється у звіті Standard & Poor's, передає "Інтерфакс-Україна".

На відміну від початку 2000 років та періоду до 2008 року іноземні банки більше не вважають, що ці ринки сприяють агресивному зростанню бізнесу.

Навпаки, вони оцінюються як ринки з високим рівнем ризиків і низьким рівнем доходів протягом наступних кількох років, вважають аналітики агентства.

Реклама:

"Російський банківський сектор відчуває труднощі, пов'язані з уповільненням темпів економічного зростання починаючи з 2014 року", - наголошується в повідомленні.

Крім того, агентство прогнозує низькі темпи зростання в найближчі роки: зростання ВВП становитиме в середньому близько 0,5% в 2015-2018 роках.

Це зробить істотний негативний вплив на російський банківський сектор і буде виражатися в низьких показниках зростання нового бізнесу, підвищеної волатильності обмінного курсу, погіршенні якості активів, показників прибутковості і капіталізації російських банків.

Крім того, геополітична напруженість у відносинах між Росією і Україною зумовила зростаючий тиск на профілі фондування російських банків в результаті введення економічних санкцій з боку західних країн і зниження довіри іноземних та російських інвесторів до російської економіки і рубля.

"Останні кілька років банківський сектор України перебував в умовах стресу, і ми вважаємо, що ситуація навряд чи швидко покращиться. На початку 2015 року уряд України оголосив про намір реструктурувати комерційний борг за зобов'язаннями в іноземній валюті", - йдеться в огляді S&P.

"Відповідно до наших критеріїв ми очікуємо, що будемо класифікувати пропозицію про обмін цінних паперів або іншу подібну реструктуризацію боргу України в іноземній валюті як еквівалент дефолту", - відзначає агентство.

На думку аналітиків S&P, суверенний дефолт, швидше за все, зумовить скорочення і без того недостатнього обсягу ліквідності українського банківського сектора і може призвести до подальшого відтоку депозитів, викликаного панічними настроями серед вкладників, що негативно позначиться на показниках банків, які ведуть діяльність в Україні.

"Ми очікуємо, що Україні буде потрібен тривалий час для стабілізації банківського сектора, враховуючи складну ситуацію в країні. Ми вважаємо, що російському банківському сектору також буде потрібно кілька років для відновлення. Зважаючи на складну операційну середу, ми оцінюємо перспективи зростання банківського сектора, а також підвищення якості активів та прибутковості як досить слабкі в Росії і ще більш несприятливі в Україні", - наголошується в повідомленні.

"Тому ми очікуємо, що західноєвропейські банки будуть робити подальші кроки по виходу з українського ринку і скорочення обсягу діяльності в Росії. Разом з тим фактичний відхід з ринку України, найімовірніше, може виявитися скрутним в найближчі роки через відсутність покупців, зацікавлених у придбанні таких активів", - вважають аналітики.

Як зазначається, це матиме особливо велике значення для тих банківських груп, сукупний обсяг російських і українських активів яких становить значну частку сумарних активів групи.

Операційне середовище для банків, що здійснюють діяльність у Росії, швидше за все, залишиться складним, йдеться у повідомленні. Очікується, що банківському сектору країни буде потрібно кілька років для відновлення показників прибутковості, якості активів і капіталізації.

Як наслідок, він буде як і раніше залежати від держпідтримки, яка надається у формі капіталу, фондування та ліквідності.

Така підтримка, найімовірніше, зумовить поліпшення ринкових позицій державних і великих приватних банків за рахунок інших банків, в той час як дочірні структури західноєвропейських та інших іноземних банків будуть продовжувати скорочувати обсяги діяльності в Росії.

"Операційне середовище в Україні є набагато більш несприятливим, ніж у Росії", - йдеться у повідомленні.

"Ми продовжимо стежити за ситуацією в країні, зокрема, враховуючи очікувану реструктуризацію держборгу України і можливий вплив такої реструктуризації на показники банків, що здійснюють діяльність у цій країні, що може виражатися в посиленні тиску на показники фондування банків, а також вплив волатильності обмінного курсу на їх показники капіталізації", - повідомляється в огляді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!