Суд відмовив Фірташу в продовженні оренди Вільногірського меткомбінату

Вівторок, 2 червня 2015, 12:59

Прокуратура запобігла незаконній передачі в користування ПрАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс", яке пов’язують із Фірташем, комплексу Вільногірського державного гірничо-меткомбінату вартістю понад 430 млн грн.

Про це повідомив заступник генпрокурора України Віталій Касько.

Як зазначається, у 2004 році Фонд держмайна України передав указаному товариству (попередня назва – ЗАТ "Кримський титан") цілісний майновий комплекс в оренду.

"Після закінчення строку договору оренди Фонд повідомив товариство про небажання продовжувати його дію в зв’язку із намірами держави самостійно використовувати власне майно. У подальшому майно комбінату закріплено за державним підприємством "Об’єднана гірничо-хімічна компанія"", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Незважаючи на те, що держава не відмовлялася від свого права власності, а лише надала майно в тимчасове користування ПрАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс", останнє намагалося зобов’язати Фонд держмайна передати це майно комерційній структурі на новий строк, у зв’язку з чим подало відповідний позов.

З метою захисту інтересів держави прокурор вступив у розгляд справи. Судами першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову товариства було відмовлено.

Однак ПрАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс" оскаржило судові рішення до Вищого господарського суду України.

Суд касаційної інстанції 28.05.2015, погодившись із доводами прокурора Генпрокуратури України, який брав участь в судовому засіданні, у задоволенні касаційної скарги господарюючого суб’єкта відмовив, а судові рішення залишив без змін, захистивши тим самим законні майнові інтереси держави.

Як повідомлялося, 20 травня Вищий госпсуд відмовив ПАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс" підписати новий договір оренди цілісного майнового комплексу "Іршанського державного гірничо-збагачувального комбінату".

Нагадаємо, "Юкрейніан Кемікал Продактс" входить до Group DF Дмитра Фірташа, під контролем якого до вересня 2014 року знаходилися два найбільших в країні виробника ільменітової руди - Іршанський гірничо-збагачувальнйи комбінат та Вільногірський гірничо-металургійний комбінат.

Саме їх продукція була основою для виробництва як "Кримського титану", виробничі потужності якого залишилися в анексованому Криму, так і для іншого підприємства -  Запорізького титано-магнієвого комбінату. В ньому 49% акцій теж належить компанії Дмитра Фірташа "Толексіс Трейдінг Лімітед".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!