Україна підготувала нову пропозицію щодо реструктуризації боргу

П'ятниця, 19 червня 2015, 15:56

Україна, як і раніше, наполягає на списанні частини комерційного зовнішнього боргу і направляє кредиторам оновлену пропозицію про умови такої реструктуризації з урахуванням нового макропрогнозу.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько на брифінгу в Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні ми направляємо комітету кредиторів України оновлену пропозицію щодо реструктуризації нашого боргу, що базується на нових макропоказниках. Вона передбачає значне зменшення основної суми боргу, подовження періоду погашення та зміну процентної ставки", - сказала глава Мінфіну.

Вона наголосила, що пропозиція кредиторів перекласти частину виплат у розмірі 8 млрд доларів на резерви Нацбанку є неприйнятною й незаконною, тоді як пропозиція України дозволить знизити в середньостроковій перспективі рівень боргового навантаження до прийнятного рівня і зменшити тиск на платіжний баланс і потребу в залученні нового фінансування.

Реклама:

Яресько уточнила, що в новому макропрогнозі, зокрема. оцінку падіння ВВП України в 2015 році погіршено з 5,5% до 9%.

Міністр додала, що цю пропозицію заплановано обговорити наступного тижня на тристоронній зустрічі України та комітету кредиторів за участю МВФ у Вашингтоні.

"Наступного тижня відбудеться тристороння зустріч МВФ, України та комітету кредиторів для уточнення всіх цих технічних питань за нашою пропозицією",  - заявила Яресько.

"У результаті всі учасники процесу мають отримати однакове розуміння технічних і економічних аспектів нашої пропозиції. І таким чином у кредиторів не буде причин далі затримувати переговори з Україною щодо реструктуризації боргу", - сказала міністр фінансів.

Яресько сподівається, що найближчим часом вдасться провести з комітетом кредиторів переговори і досягти взаємоприйнятного рішення щодо реструктуризації зовнішнього боргу.

Вона уточнила, що зустріч відбудеться у Вашингтоні і зазначила, що точна дата наразі невідома.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: