"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" знайшов новий варіант як обійти Україну

П'ятниця, 19 червня 2015, 14:22

На тлі тривалих проблем з газопроводом "Турецький потік" "Газпром" повернувся до планів розширення вже побудованого Nord Stream на Балтиці, домовившись з Shell, E.On і OMV про подвоєння його потужностей.

Про це пише російська газета "Комерсант".

Як пише видання, незважаючи на те, що проект знаходиться на самій ранній стадії, на думку аналітиків, він більш реалістичний, ніж "Турецький потік", також дозволить відмовитися від транзиту через Україну з 2020 року і посилить позиції "Газпрому" в переговорах з Туреччиною .

Але для будь-яких газопровідних проектів в ЄС вирішальне значення матиме позиція Єврокомісії, йдеться у матеріалі.

Реклама:

Компанія "Газпром" підписала з англо-голландської Shell, німецькою E.On та австрійською OMV меморандум про наміри побудувати ще дві нитки газопроводу з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря загальною потужністю 55 млрд кубометрів.

У "Газпромі" заявили, що сторони "найближчим часом" приступлять до створення спільної проектної компанії, при цьому буде використаний "позитивний досвід і напрацювання Nord Stream AG (оператор газопроводу Nord Stream), у тому числі виконане передінвестиційне дослідження".

Планується, що новий газопровід пройде по тому ж маршруту, що і Nord Stream, - від компресорної станції "Портова" у Ленінградській області до німецького Грайфсвальда.

Представник "Газпрому" Сергій Купріянов допустив, що в проекті з'являться й інші учасники, але контрольний пакет буде у "Газпрому".

18 червня голова німецької Wintershall Маріо Мерен вже заявив, що компанія вивчає можливу участь у проекті.

Таким чином, на тлі проблем з реалізацією "Турецького потоку" "Газпром" запропонував інший варіант досягнення своєї мети щодо відмови від транзиту через Україну до 2020 року.

Участь OMV припускає, що газ нового проекту піде насамперед у Центральну Європу на хаб в австрійському Баумгартені. Тоді через газопровід можна буде постачати Словаччину, Австрію, Угорщину, а також найбільшого клієнта "Газпрому" на українському транзитному маршруті - Італію.

Як повідомляється, головною проблемою проекту, як звичайно, буде узгодження з Єврокомісією як морської частини труби, так і розширення газопроводів в ЄС для прийому газу.

Nord Stream має статус проекту транс'європейської мережі (TEN) і отримав ряд винятків з дії Третього енергопакету ЄС, але вже продовженню Nord Stream - газопровід Opal - Брюссель в такому статусі відмовив, і "Газпром" може використовувати тільки половину його потужностей.

Але для планів "Газпрому" з обходу України доставка газу в Центральну Європу необхідна, що означає і необхідність розширення Opal.

натисність для збільшення 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!