ПФТС викупить акції у Московської біржі

Четвер, 18 червня 2015, 20:44

ПАТ "Фондова біржа ПФТС" здійснить викуп контрольного пакета акцій у розмірі 50,0156%, власником яких зараз є ВАТ "Московська біржа".

Таке рішення прийняла наглядова рада товариства 17 червня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Доцільність проведення викупу обумовлена набуттям чинності 28 червня 2015 року закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", згідно з яким ліцензіати можуть бути позбавлені ліцензій у разі наявності контролю за їх діяльністю з боку резидента країни, який здійснює збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 закону "Про оборону України", - йдеться в повідомленні ПФТС у четвер.

Наглядова рада вирішила провести 30 липня позачергові збори акціонерів біржі для розгляду цього питання.

Реклама:

"Представники акціонерів ПФТС погодилися з пропозицією проведення загальних зборів, головним питанням яких стане викуп ПАТ власних акцій, власником яких зараз є ВАТ "Московська біржа", - наголошується в повідомленні.

Українська біржа уточнює, що 8 липня відбудеться засідання наглядової ради "Московської біржі", на якому буде розглянуто питання продажу належного їй пакету акцій ПФТС.

ПАТ "Фондова біржа ПФТС", засноване в 1996 році, один з найбільших організаторів торгів цінними паперами в Україні. Станом на початок 2015 членами біржі були 112 професійних учасників ринку цінних паперів. Індекс ПФТС з 1997 року є офіційним індексом України в S & P Emerging Markets.

Асоціація ПФТС, яка була на той момент власником 100% біржі, наприкінці грудня 2009 вирішила залучити стратегічного інвестора - Московську міжбанківську валютну біржу.

Домовлено було продати їй 1601 (або 50% + 1) акцію біржі в рамках додаткової емісії за 10 млн доларів. Це приблизно відповідало ціні 50 тисяч гривень за акцію номіналом 10 тисяч гривень. Процес додаткової емісії був завершений у травні 2010 року.

Одночасно збори вирішили після завершення допемісії продати порівну і за номіналом більшість інших акцій 237 членам асоціації і чотирьом менеджерам, тоді як залишок (154 акції + невикуплені) утворили опціон для найбільш активних торговців на ПФТС за підсумками 2010 року.

Пізніше була проведена деномінація, і в даний час "Московська біржа" володіє 16,01 тисяч акцій української біржі.

Чистий дохід ПФТС в 2014 році зріс на 4% - до 5,56 млн гривень, а чистий прибуток - на 6,7%, до 2,46 млн гривень. Активи біржі у звітному періоді зросли на 2,4% - до 117,635 млн гривень, у тому числі грошові кошти та їх еквіваленти - на 2,9%, до 81,089 млн гривень.

Однак у квітні цього року стало відомо, що Господарський суд Києва відмовив ПФТС в позові про стягнення з визнаного неплатоспроможним Дельта Банку 52,27 млн гривень заборгованості по депозиту і нарахованих відсотках.

"Московська біржа" є також найбільшим акціонером ще однієї провідної української біржі: їй належить 43,084% акцій ПАТ "Українська біржа".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: