"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна погодила з країнами СОТ запровадження додаткового імпортного збору

Четвер, 18 червня 2015, 15:53

Україна завершила консультації в рамках Комітету СОТ з обмежень стосовно тимчасового додаткового імпортного збору в розмірі 5%-10%, який було запроваджено Україною 25 лютого 2015 року.

Про це йдеться у повідомленні Мінекономіки.

"На попередньому засіданні Комітету СОТ з платіжного балансу представники МВФ зазначили, що Україна була змушена запровадити цей тимчасовий адміністративний захід через напружену геополітичну ситуацію та поглиблення економічної кризи у другій половині 2014 року", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі повідомили, що переважна більшість членів СОТ визнала, що введені Україною заходи пов’язані зі складною ситуацією з платіжним балансом та запроваджені у повній відповідності до положень угод СОТ. Російська Федерація - єдиний член СОТ, який не приєднався до консенсусу у зазначеному питанні.

Реклама:

"На цьому тижні Комітетом заплановано остаточне затвердження звіту, у якому буде відображено точки зору усіх членів СОТ. Наступним етапом буде направлення звіту на розгляд Генеральної Ради СОТ для схвалення його на засіданні, що відбудеться наприкінці липня", - повідомляє Мінекономіки.

"Хоча звіт Комітету не передбачає конкретних подальших кроків в рамках СОТ, члени СОТ підтримали рішення України скасувати заходи зі стабілізації платіжного балансу не пізніше запланованої дати (кінець грудня 2015 року), або, за можливістю, раніше", - йдеться у повідомленні.

Крім того, в рамках проведення консультацій, Україна надала роз’яснення щодо об’єктивних критеріїв, які будуть враховуватися при прийнятті рішення щодо дострокового припинення дії заходів, зокрема, у випадку коли міжнародні резерви досягнуть рівня, що забезпечить покриття 3 місяців імпорту майбутнього періоду.

"Члени СОТ позитивно сприйняли висловлену Україною позицію щодо припинення дії заходів до кінця 2015 року", - повідомляє прес-служба.

Як відомо, Україна запровадила додатковий імпортний збір на імпорт 25 лютого у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу.

Додатковим збором за ставкою 10% обкладають готові харчові продукти; продукти, жири і масла тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живих тварин.

Під 5% збір підпадуть усі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: