Економіка РФ поки не адаптувалася до нової реальності - глава ЦБ

Четвер, 18 червня 2015, 09:26

Економіка Росії в цілому поки що не адаптувалася до нової реальності.

Про це заявила голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна в інтерв'ю телеканалу CNBC, пише ТАСС.

"Зараз можна сказати, що в цілому платіжний баланс, фінансова система адаптувалися до цієї нової реальності, чого не можна сказати поки про економіку в цілому. Тому, я думаю, ще рано пити шампанське", - сказала Набіулліна.

За словами Набіулліної, курс рубля зараз знайшов свою ринкову рівновагу.

Реклама:

"Курс рубля поступово знайшов свою ринкову рівновагу. Я вважаю це плюсом режиму плавання, хоча перехід до нього проходив у складних умовах. Плаваючий курс і перехід на режим інфляційного таргетування, якого дуже багато хто боявся і зараз побоюються в країні, - це дійсно благо і для економіки, і для фінансової системи", - сказала вона.

За її словами, поведінка експортерів до того, як курс був відпущений в реально вільне плавання, була об'єктивною і природною.

"Якщо у компаній великі девальваційні очікування, вони притримують валюту, вони її не продають. І тут вмовляннями допомогти або змусити підприємство продавати валюту було досить складно, потрібно було дійсно відпустити курс у плавання, щоб він знайшов свою ринкову рівновагу і щоб учасники ринку повірили, що це ринкова рівновага, і зникли такі сильні девальваційні очікування, що і сталося", - сказала Набіулліна.

Відповідаючи на питання, чи правда, що для ЦБ комфортним є курс 50-55 рублів за долар і будь-яке значне перевищення зажадає від регулятора відповідної реакції, Набіулліна сказала: "Ні, ми комфортно себе відчуваємо в рамках будь-яких діапазонів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!