Кредитори: Списання держборгу - це ризик для України

Середа, 17 червня 2015, 12:10

Комітет кредиторів України не готовий до пропозиції українського уряду про списання частини держборгу в рамках переговорів щодо його реструктуризації і називає перспективи боргової "стрижки" поганим сигналом фінансовому світу і ринкам капіталу. 

Про це йдеться у листі Комітету, опублікованому в газеті Financial Times, пише "УНІАН".

"Комітет кредиторів, разом з МВФ, всіляко підтримує уряд України. Ми готові і далі працювати з президентом, налаштованим на впровадження реформ, - йдеться в заяві кредиторів.

Однак, на думку кредиторів, пропоноване списання боргів не є правильним кроком у цьому напрямку.

Реклама:

"Проблеми України в ліквідності, ніж у рівні боргу. Наша пропозиція щодо реструктуризації, а саме щодо пролонгації платежів на загальну суму близько 16 млрд дол., відповідає критеріям МВФ і незначною мірою відрізняється від обсягу кредиту з боку Фонду", - зазначається у листі.

При цьому, як наголосили кредитори, списання боргу - це ризик для України.

"Це поганий знак для фінансових ринків, і Україні варто було б відмовитися від такого кроку. Україні та її підприємствам ще потрібен доступ до фінансових ресурсів, а це (списання боргу) може виявитися ризиком", - зазначають кредитори.

При цьому вони наголошують, що як ніхто зацікавлені у відновленні української економіки та платоспроможності країни.

"Ми пропонуємо пролонгувати платежі і виплачувати купон тільки після досягнення певного рівня розвитку економіки. Ми пропонуємо іншим кредиторам розділити нашу відповідальність. У країні, де обсяг боргу становить 70 млрд дол., а до реструктуризації пропонують 22 млрд дол., боргову ношу треба розділити, а не змінити (в обсязі)", - йдеться в листі кредиторів.

У ньому вказується, що Комітет готовий до подальших переговорів і швидкого пошуку прийнятного рішення.

За інформацією Financial Times, лист від імені Комітету кредиторів підписали представник компанії "T Rowe Price" Майк Конеліус, компанії "TCW" Пенні Фолей, один з керівників фонду Franklin Templeton Майкл Хейзенстеб, а також представник компанії "BTG Pactual" Ігор Гордієвич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!