Суд зобов’язав фірми Клюєвих повернути "Укрексімбанку" мільярд гривень

Середа, 17 червня 2015, 11:36

ПАТ "Актив-Страхування" та ПАТ "Завод напівпровідників" мають солідарно сплатити "Державному експортно-імпортному банку України" кредитну заборгованість на суму 989,37 млн грн.

Таке рішення прийняв Вищий господарський суд України, пишуть "Наші гроші".

Суд встановив, що в 2009-2010 роках "Укрексімбанк" та "Завод напівпровідників" в рамках генеральної угоди уклали сім кредитних договорів.

З метою забезпечення повернення кредиту в 2009 році був укладений договір поруки, за якими "Актив-Страхування" поручилося солідарно відповідати за своєчасне та повне виконання позичальником своїх зобов’язань.

Реклама:

В березні 2009 року було узгоджено, що сума генеральної угоди складе в еквіваленті 150 млн євро, в травні 2010 року сторони поруки підписали додаткову угоду, за якої кредитна лінія була збільшена до 230 млн євро.

Підписані кредитні угоди мали різний строк повернення, самий пізній - березень 2017 року.

В червні 2014 року держбанк звернувся до господарського суду з позовом, в якому вказав, що позичальник прострочив виплату кредиту за договором №4, строк погашення якого закінчився в березні 2014 року.

Крім того, позичальник заборгував по відсоткам та комісії. Загальна сума боргу на 17 жовтня 2014 року склала 16,99 млн євро, 25,46 млн дол., та 34,73 млн грн. За сьогоднішнім курсом НБУ, це дорівнює 989,37 млн грн.

Господарський та апеляційний суди позов "Укрексімбанку" задовольнили.

В тому числі через те, що позичальник та поручитель не робили спроб погасити свій борг.

Нагадаємо, "Завод напівпровідників" та "Актив-Страхування" підконтрольні братам Сергію та Андрію Клюєвим.

2 червня Вищий господарський суд задовольнив скаргу "Актив-Страхування" та скасував рішення судів першої інстанції, які визнавали договір поруки від березня 2009 року по генеральній угоді на кредит в 230 млн євро дійсним.

Це рішення було прийнято за день до зняття з Сергія Клюєва депутатської недоторканості за поданням Генпрокуратури, яка підозрює його у незаконній приватизації 74,99% акцій ВАТ "Завод напівпровідників".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: