Путін хоче, щоб Україна повернула кредит Януковича

Середа, 17 червня 2015, 09:23

Росія розраховує на повернення грошей, наданих Україні у вигляді кредиту в період президентства Віктора Януковича.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками переговорів з президентом Фінляндії, передає Інтерфакс.

"Наші кошти, які ми взяли з наших резервних фондів, пішли на придбання суверенних паперів України за англійським правом. Кошти були запитані на підтримку бюджету і насамперед вирішення соціальних питань. Нас не цікавить, хто і як розпорядився цими грошима, але нас цікавить повернення цих коштів", - сказав він.

Путін нагадав, що "після того, як сукупний зовнішній борг України перевищив 60% ВВП, ми маємо право вимагати ці гроші до дострокового погашення". "Ми цього не робимо, зважаючи на важке економічне становище в країні. Але сподіваємося ці гроші отримати, як записано у відповідній угоді", - підкреслив Путін.

Реклама:

Президент РФ також висловив жаль з приводу висловлювань президента України Петра Порошенка про кредит, наданий Москвою режиму Януковича.

"Сумно, що наші колеги про такі речі говорять в подібних категоріях, міркують в подібних категоріях", - сказав Путін.

Як зазначив Путін, "якщо хтось вважає, що це хабар за те, щоб президент Янукович не підписував угоду з ЄС про асоціацію, то, напевно, теж хабарами можна вважати всі кошти, вкладені іншими кредиторами та інвесторами за те, щоб ця угода була підписана".

"А там багато грошей, скажімо, і з американських фондів", - додав Путін.

Президент РФ також нагадав, що "нове керівництво України підписало ці угоди, але відклало їхню імплементацію до 1 січня 2016 року, більш ніж на рік". "Виникає питання: гроші кому пішли в кишеню, якщо це хабар?" - зауважив Путін.

Президент РФ також підкреслив, що "відклавши імплементацію (угоди про асоціацію з ЄС), нове українське керівництво зробило все те саме, що пропонував зробити Янукович - він запропонував відкласти підписання, а вони відклали імплементацію".

Порошенко в інтерв'ю Bloomberg в понеділок заявив про те, що російський кредит в розмірі 3 млрд доларів є хабарем Януковичу.

За його словами, покупка в України єврооблігацій на цю суму гарантувала Москві орієнтованість Києва на Росію і відмову екс-президента Віктора Януковича від підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Український президент підкреслив, що статус цього боргу досі незрозумілий, а Путін, за його словами, ніколи не порушував питання про ці $ 3 млрд. Однак він не говорив, що Київ відмовляється повертати ці гроші, заявивши, що до Росії треба ставитися так само, як і до решти кредиторів.

У травні Верховна Рада України дозволила Кабінету міністрів вводити мораторій на виплату боргу зовнішнім комерційним кредиторам для захисту національних інтересів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!