Ринок нафти чекає рекордний надлишок пропозиції

Вівторок, 16 червня 2015, 20:22

Найтриваліший щонайменше за 30 років період надлишкової пропозиції нафти, до якого впритул наблизився світ, практично неминучий через прагнення ОПЕК зберегти свою частку на ринку.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Пропозиція нафти в світі перевищувала попит п'ять останніх кварталів - це найтриваліший період після азіатської економічної кризи 1997 року, свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства.

Якщо ОПЕК збереже поточні темпи видобутку, до третього кварталу цього року виникне найтриваліший щонайменше з 1985 року профіцит.

Реклама:

Поки мало що говорить про готовність картелю урізати видобуток. Саудівська Аравія, найбільший член ОПЕК, може наростити поставки для того, щоб посилити тиск на сланцеві компанії США, відзначає Goldman Sachs Group Inc.

Обсяг видобутку картелю підніметься в цьому році ще вище, якщо один з його членів - Іран - домовиться з "шісткою" світових посередників про ослаблення санкцій, прогнозує Commerzbank AG.

"На позбавлення від профіциту нафти може піти більше часу і, судячи з даних МЕА, навіть якщо Іран не повернеться на ринок, надлишок збережеться до кінця року, - зазначає директор з аналізу сировинних ринків Commerzbank Юджин Вайнберг. - Прогнози, згідно з якими надлишок буде вичерпано до 2016 року, зараз не виглядають обґрунтованими".

Країни ОПЕК добували в травні 31,3 млн барелів на добу і "в найближчі місяці", швидше за все, збережуть видобуток біля цього рівня, говориться в доповіді МЕА, опублікованій минулого тижня.

При таких темпах виробництва картелю світовий профіцит може становити 1 млн б/д в третьому кварталі і 600 тисяч б/д в жовтні-грудні, свідчать розрахунки Bloomberg на основі прогнозів МЕА для світового видобутку та пропозиції поза ОПЕК. Це буде восьмий поспіль квартал надлишкової пропозиції.

Чинний рекорд, тривалістю в шість кварталів, був встановлений в 1997-1998 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!