РФ не хоче платити ЮКОСу 1,8 мільярда євро за рішенням ЄСПЛ

Вівторок, 16 червня 2015, 14:58

Росія може виробити новий механізм для того, щоб обходити рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це пише "Коммерсант".

Такий намір насамперед пов'язаний з небажанням Москви сплачувати 1,866 млрд євро колишнім акціонерам ЮКОСа відповідно до рішення ЄСПЛ, пише видання.

Як зазначається, депутати Держдуми направили запит до Конституційного суду з проханням оцінити можливості визнання і виконання постанов ЄСПЛ, які суперечать положенням Конституції.

Реклама:

У Держдумі заявили, що новий механізм повинен не дозволити Страсбургу "долати силу російських судів". 

Під відповідним запитом, як повідомляється, підписалися 93 народних обранці.

У запиті депутати стверджують, що ЄСПЛ "проігнорував" той факт, що конституційність застосованих владою по відношенню до ЮКОСу норм Податкового кодексу та закону "Про виконавче провадження" стосовно до штрафів та їх стягнення була підтверджена Конституційним судом ще в 2001 і 2005 роках.

Тобто постанова ЄСПЛ, за логікою депутатів, суперечить тлумаченню російського законодавства КС.

Як повідомляється, для того, щоб "не дозволяти Страсбургу втручатися безпосередньо в суверенітет РФ", пропонується переглянути цілу низку законів.

Нагадаємо, в липні 2014 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі присудив колишнім акціонерам компанії ЮКОС 1,86 млрд євро в якості компенсації за їхньою скаргою проти Росії, розглянутою ще 2011 року.

Міністерство юстиції РФ 29 жовтня 2014 року направило до ЄСПЛ мотивоване клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Європейського суду та перегляд раніше прийнятого нижчої інстанцією постанови ЄСПЛ у справі "ВАТ "НК "ЮКОС" проти Росії".

Проте ЄСПЛ відхилив скаргу Мін’юсту РФ у справі "ЮКОСа".

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: