"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія може залишити Україну без макулатури - ЗМІ

Вівторок, 16 червня 2015, 13:18

Уряд РФ вніс макулатуру і паперові відходи в список важливих для ринку Росії товарів, експорт яких може бути заборонений.

Про це пише "Комерсант".

Як повідомляється, прем'єр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову, за якою регенеровані папір та картон (тобто макулатура) вносяться в список важливих для російського ринку товарів, на експорт яких можуть бути введені тимчасові обмеження або заборона.

"Регенерований папір та картон використовуються для виробництва будматеріалів, одноразового посуду, гофрокартону, упаковки, офісного паперу і так далі, вартість сировини становить більше 50% собівартості продукції", - пише видання.

Реклама:

За даними учасників ринку, в 2014 році обсяг зібраної макулатури в РФ становив близько 2,25 млн тонн.

Експорт регенерованого паперу і картону з Росії - це 350-400 тис. тонн на рік вартістю 65-75 млн доларів, в 2014 році було поставлено 349 тис. тонн на 65 млн доларів, говорить головний редактор агентства лісопромислової аналітики WhatWood Кирило Баранов.

Як повідомляється, основний ринок - це Україна (70% поставок), 6% іде до Фінляндії, 5% - в Китай.

"Експорт в Європу був невигідний: там макулатура коштувала близько 110 євро за тонну, а в Росії - 150 євро за тонну. Додатково загострювати відносини з Києвом Москва не хотіла", - говорить одне з джерел, але тепер ситуація змінилася.

Крім того, експорт став вигідніше через девальвацію рубля, ситуацію ускладнило і скорочення імпорту товарів, упакованих для транспортування в картон.

За оцінками учасників ринку, в 2015 році збір макулатури не перевищить 2 млн тонн, а експорт може збільшитися на 25%, майже до 450 тис. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!