Думка експерта: Україна перезавантажила відносини з ЄС в енергетиці

Вівторок, 16 червня 2015, 12:52 -

Виконання Україною зобов’язань в Енергетичному Співтоваристві та в рамках Угоди про асоціацію будуть найкращою підставою для нових енергетичних відносин з ЄС.

Таку думку висловив експерт аналітичного центру DiXiGroup Роман Ніцович. 

За словами експерта, днями в Міністерстві енергетики повідомили, що запропонували Брюсселю перезавантажити співробітництво в енергетичній сфері. Однак невідомо, якими мають стати ці нові відносини.

"Так, можна погодитися, що Меморандум про взаєморозуміння в енергетичній сфері від 2005 року вже застарів. Більш того, він не має юридично зобов’язуючої сили і передбачає лише щорічні звіти про його виконання. Водночас, дія цього меморандуму де-факто припинилася у 2011 році, коли Україна стала повноправною стороною Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, а отже взяла на себе конкретні зобов’язання із впровадження законодавства ЄС", - коментує Ніцович.

Реклама:

Експерт зазначає, що наступним кроком стало підписання в 2014 році Угоди про асоціацію, яка лише підвищує статус цих зобов’язань та розширює їх на сфери торгівлі, ядерної безпеки, інвестицій. Україна вже вийшла на шлях інтеграції з ЄС в питаннях енергетики.

"Здавалося б, які ще документи потрібно підписувати для перезавантаження співпраці? Тим більше, коли Україна та ЄС досягли найвищого рівня взаєморозуміння - як у тактичних діях, зокрема в ході переговорів з газових питань, так і в стратегічних пріоритетах",- коментує Ніцович.

На думку аналітика, оновлення Меморандуму 2005 року, створення нового рамкового документу відіграє лише допоміжну роль - наприклад, для визначення індикаторів інтеграції України до енергоринку ЄС та контролю їх виконання або досягнення.

"З іншого боку, нові домовленості мають передбачати участь України в Енергетичному Союзі, який формується в якості каркасу для європейської політики енергетичної безпеки. Перехід на новий, більш якісний рівень - такою має бути ціль перезавантаження", - підсумував експерт.

Українська енергетика

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: