ДФС відзначає зростання контрабанди після введення імпортного збору

Понеділок, 15 червня 2015, 16:44

Державна фіскальна служба відзначає значне зростання ввезення в країну контрабандного товару після запровадження імпортного збору за ставками 10% і 5% в лютому поточного року.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови ДФС Костянтин Лікарчук, передає УНІАН.

"Згідно з нашою інформацією, досить значне збільшення контрабанди відбулося завдяки введенню додаткового імпортного збору у розмірі 5-10%. Розмитнювати товари суб'єктам підприємницької діяльності стало невигідно", - сказав він.

Лікарчук зазначив, що митні органи фіксують збільшення потоку контрабандних товарів через західний кордон України.

Реклама:

За його словами, з метою ухилення від сплати податків при ввезенні товарів у країну підприємці стали використовувати дозволи на ввезення товарів для особистого користування, які не обкладаються податками, вагою до 50 кг і вартістю до 500 євро на одну людину. Тому, на думку Лікарчука, необхідно знизити допустиму норму для особистого користування.

Крім того, Лікарчук повідомив, що запровадження додаткового імпортного збору крім зниження сплати митних платежів також спровокувало згортання в Україні виробництва.

"У нас дуже багато звернень від відомих компаній, що вони змушені згортати свою діяльність", - сказав він.

Заступник голови ДФС навів приклад компанії "Брітіш Американ Тобакко Україна", яка припинила роботу своєї фабрики в Прилуках, у зв'язку з чим скоротилися митні платежі в Чернігівській області.

Як повідомлялося, уряд наприкінці лютого запровадив тимчасові заходи для стабілізації платіжного балансу у вигляді збору з імпорту за ставками 10% і 5%.

Збір не поширюється на критичний імпорт, виробів медичного призначення, енергетичні ресурси, зокрема, на газ та інші важливі для української економіки і населення товари.

Країни - члени Світової організації торгівлі закликають Україну скасувати додатковий імпортний збір у розмірі 5-10%, запроваджений у лютому, не пізніше кінця 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: