Банк Росії знизив ключову ставку до 11,5%

Понеділок, 15 червня 2015, 15:11

Рада директорів Банку Росії на засіданні 15 червня вирішила знизити ключову ставку до 11,5% річних "враховуючи подальше ослаблення інфляційних ризиків при збереженні ризиків суттєвого охолодження економіки".

Про це йдеться в прес-релізі Банку Росії, передає Slon.ru.

"В умовах значного скорочення споживчого попиту і зміцнення рубля, яке спостерігалося в лютому-травні, уповільнення зростання споживчих цін продовжилося. За прогнозом Банку Росії, під впливом зазначених факторів річна інфляція в червні 2016 року становитиме менше 7% і досягне цільового рівня 4% в 2017 році" , - йдеться в прес-релізі.

"Банк Росії буде готовий продовжити зниження ключової ставки в міру подальшого уповільнення зростання споживчих цін відповідно до прогнозу, але при цьому потенціал пом'якшення грошово-кредитної політики в найближчі місяці обмежений інфляційними ризиками", - підкреслили в ЦБ.

Реклама:

Регулятор також зазначив, що за підсумками 2015 року очікується падіння російського ВВП на 3,2%, а "надалі економічна ситуація буде залежати від динаміки цін на енергоносії, а також від здатності економіки адаптуватися до змінених зовнішніх шоків".

Згідно з прогнозами ЦБ, у разі відновлення ціни на нафту до 70 доларів за барель до кінця 2016 року економіка РФ за підсумками року зросте на 0,7%. Однак якщо ціна на нафту протягом наступного року збережеться на рівні близько 60 доларів за барель, спад ВВП становитиме 1,2%.

З початку поточного року зниження ставки відбулося вчетверте. До цього Центробанк зменшував її в кінці січня (на 2 процентних пункти до 15% річних), в середині березня (до 14%) і в кінці квітня (до 12,5% річних). Своє рішення регулятор також пояснював ослабленням інфляційних ризиків.

Раніше більшість економістів припускали, що ЦБ знову продовжить зниження ключової ставки на тлі уповільнення інфляції та поглиблення економічного спаду в Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!