Інститут купив ліки від гепатиту втричі дешевше, ніж за Януковича

Понеділок, 15 червня 2015, 12:12

Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В. Громашевського за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ "Фармадіс" на постачання препаратів для лікування хворих на вірусний гепатит С на 22,9 млн грн.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як зазначається, незначну частину загальної суми 226 тис грн. виділено на Рибавірин, ціна на який у доларовому еквіваленті збільшилась у тричі у порівнянні з минулими роками.

Левову частину коштів виділено на "Пегінтерферон альфа" у різних дозуваннях. У доларовому еквіваленті ціни у порівнянні з минулими роками виявились значно меншими.

Реклама:

Наприклад, Інститут Громашевського нині купив Пегінтерферон альфа - 2b (80 мкг) по 133 долара. При цьому у ціну включено 10%, який було введено минулого року.

А влітку 2013 року Інститут купував цей препарат у того ж "Фармадісу" з групи Петра Багрія по 237 долара без ПДВ. Ще більшою була ціна на цей препарат у Міністерства охорони здоров’я, яке у 2012 році придбало його у фірми "Людмила-фарм" по 298 долара.

Ще більшою "маржа" виявилась на Пегінтерферон альфа - 2b (150 мкг). Нині Інститут придбав його по 112 доларів з ПДВ, у 2013 році купував по 302 доларів без ПДВ, а МОЗ у 2012 році брав по 333 доларів також без ПДВ.

Нагадаємо, Олег Мусій, якого було призначено міністром охорони здоров’я після Майдану у 2014 році, стверджував, що на державних тендерах у попередні роки в ціни на ліки закладалась корупційна маржа у розмірі від 40%.

Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В. Громашевського з грудня 2013 року очолює професор Вікторія Задорожна. Тобто її було призначено після закупівлі вказаних препаратів по надвисоким цінам.

На початку 2015 року стало відомо, що СБУ підозрює фірму "Людмила-фарм" у нанесенню держбюджету збитків на 1,26 млрд грн. через завищення цін на ліки.

"Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб’юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%. Для цього до документів, необхідних для митного оформлення товарів, вносились завідомо неправдиві відомості", – повідомила прес-служба СБУ.

Однак після того "Людмила-фарм" продовжила вигравати державні тендери на значні суми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: