"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коболєв розповів, коли почнуть відбір кандидатів на керівництво "Укрнафти"

П'ятниця, 12 червня 2015, 13:38

НАК "Нафтогаз України" планує почати відбір кандидатів на керівництво ПАТ "Укрнафта" після зняття юридичних ризиків.

Про це повідомили "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НАК з посиланням на її главу Андрія Коболєва.

"Поточна процедура відбору та призначення керівників компаній держсектора не підходить для підбору керівника в такі компанії як "Укрнафта", якщо ми хочемо привернути дійсно якісних фахівців... Ми розробили необхідні пропозиції і цього тижня передали їх у відповідні міністерства. Сподіваємося на швидкий розгляд. Коли юридичні ризики будуть зняті, ми опублікуємо інформацію про початок конкурсного відбору", - цитує його прес-служба.

Так, за словами Коболєва, постанова Кабміну №777 вимагає, щоб кандидати особисто подавали документи (включаючи довідку про несудимість та медичну довідку) вже на початковому етапі відбору, що неприйнятно для професіоналів через їх зайнятість.

Реклама:

"Мова йде про професійних управлінців на один з найбільших нафтових і газових активів Європи. Кандидати відповідного рівня напевно зараз працюють на відповідальних посадах в інших компаніях, можливо, в інших країнах. Швидше за все, багато з них не будуть готові приїжджати на такому ранньому етапі тільки заради подачі довідок", - говорить Коболєв.

Разом з тим, на його думку, це далеко не єдина складність.

"Але основна проблема з цією процедурою - наявність пунктів з неоднозначним трактуванням, особливо у випадку, де "Нафтогаз" не є єдиним власником акцій. У процедуру закладено безліч приводів для оскарження результатів відбору і самого призначення в майбутньому... Ми вже бачили, як проходив відбір керівника "Укрзалізниці", наприклад... Ця процедура не робоча. Застосовувати її, принаймні, для наших підприємств ми вважаємо занадто ризикованим", - резюмує глава "Нафтогазу".

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" порушив встановлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості термін оголошення відбору кандидатів на керівництво ПАТ "Укрнафтою".

Як відомо, наглядова рада ПАТ "Укрнафта" призначила збори акціонерів на 22 липня і затвердила порядок денний, який включає зміну голови та одного з членів правління компанії.

Крім того, 5 червня член спостережної ради найбільшої нафтовидобувної компанії "Укрнафта" Ігор Коломойський прийняв пропозицію НАК "Нафтогаз України" і погодився увійти до складу комісії з відбору кандидатів на заміщення посади голови правління "Укрнафти".

Раніше, прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що через угоду, яка була підписана під контролем екс-прем'єра Юлії Тимошенко, держава не може впливати на зміну керівництва "Укрнафти", інакше відповідатиме у лондонському суді, а сума позову може становити п'ять мільярдів доларів.

Однак, як виявилося, зміни до закону про акціонерні товариства, прийняті весною 2015 року, усунули норми, які дозволяли олігарху Ігорю Коломойському контролювати призначення керівника "Укрнафти".

Раніше повідомлялося, що "Укрнафта" відмовляється виплачувати державі 1,8 мільярда гривень дивідендів за три останні роки, посилаючись на те, що "Нафтогаз" забрав у неї газу на 2,6 мільярда гривень. У "Нафтогазі" вважають цю аргументацію незаконною.

Крім того, компанія винна державі більше 5 млрд гривень податків. Коломойський не вважає це підставою для зміни керівництва компанії.

Держава через "Нафтогаз" контролює 50%+1 акцію "Укрнафти", структури Коломойського - 42%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!