"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: "Газпром" заплатить за свої слова

П'ятниця, 12 червня 2015, 17:12

Намір "Газпрому" не продовжувати транзитний контракт з Україною після 2019 року дає право Києву збільшити тариф на транспортування газу - не тільки до закінчення терміну дії контракту, а й ретроспективно.

Таку думку висловив директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

За словами Вітренка, всі ці заяви "Газпрому" Україна вже врахувала в позові проти російського газового монополіста в Стокгольмському арбітражі.

"Природно, це право "Газпрому" не транспортувати газ через територію України по закінченню терміну дії контракту. Але цей вибір "Газпрому" дав нам право збільшити монополісту тариф на транспортування газу - не тільки до закінчення терміну дії контракту, а й ретроспективно", - пише експерт.

Реклама:

За його словами, логіка в даному випадку відносно проста.

"За європейськими правилами (і відповідно до застосовного до нашого контракту міжнародного права) транспортний оператор має право встановити такий тариф на транспортування, який повністю покриває його витрати (включаючи "вартість капіталу" і амортизацію)", - говорить директор.

Вітренко зазначає, що якби Україна могла обґрунтовано очікувати, отримувати доходи від транспортування російського газу і після 2020 року, то встановлювала б тариф виходячи з можливості окупити свої витрати (у тому числі амортизувати ГТС) за більш довгий період часу.

"Вибір "Газпрому" припинити транспортування газу через Україну з 2020 року позбавляє нас можливості мати такі обгрунтовані очікування. Тому ми були змушені збільшити тариф, щоб окупити всі релевантні витрати до 2020 року (за рахунок прискореної амортизації, наприклад)", - говорить він.

За його словами, "Газпром", російські журналісти та місцеві "експерти" очікувано будуть розповідати, що прагнення України збільшити тариф нікого не хвилює, тому що є підписаний контракт з встановленим тарифом.

"Сперечатися з "Газпромом" ми будемо в Стокгольмському арбітражі", - констатував експерт.

Крім того, за словами Вітренка, Україна нагадає публічні заяви "Газпрому" під час підписання контракту, що це абсолютно "європейський" контракт.

"Так от, "європейські контракти", до яких застосовується європейське право (наш випадок) якраз і припускають можливість такого збільшення тарифу. Так що "Газпром" заплатить за свої слова, а ми в боргу не залишимося!", - підсумував директор з розвитку бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: