В Україні хочуть модернізувати державні житлові програми

Четвер, 11 червня 2015, 20:53

Мінрегіон планує модернізувати державні житлові програми, зокрема програму молодіжного кредитування та програму "Доступне житло", щоб вивести ринок зі стану стагнації.

Про це в четвер на брифінгу заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Абрамовський, передає УНІАН.

Він додав, що очікуваний розмір фінансування модернізованих програм з державного бюджету очікується на рівні до 1 млрд гривень.

За його словами, Мінрегіон розраховує погодити нові умови кредитування за вказаними програмами до можливого внесення змін у державний бюджет 2015 року з метою забезпечення фінансування вже в цього року.

Реклама:

Заступник міністра зазначив, що основною метою модернізації житлових програм є зменшення їх впливу на витратну частину держбюджету.

"Головним аспектом є те, щоб ці програми надавали найменший вплив на державний бюджет і його витратну частину", - заявив Абрамовський, уточнивши, що в сьогоднішніх економічних реаліях наявні умови кредитування за житловими програмами не актуальні.

Так, кредитну процентну ставку за програмою молодіжного кредитування в процесі модернізації планується підняти на рівень до 10%, при цьому для сімей з дітьми буде передбачено зменшення кредитної ставки, яка буде диференціюватися у залежності від кількості дітей.

"Ми плануємо вийти приблизно на 10% кредитування, при цьому ми передбачимо пільги для сімей, в яких є один або більше дітей", - сказав заступник міністра, зазначивши, що кредитування під 3%, що було раніше, більше неможливо, враховуючи стан фінансових ринків.

Крім того, він не виключає можливості погашення до 30% тіла кредиту за рахунок державних коштів.

"Ми не хочемо влазити в тіло кредиту і надавати додаткові пільги щодо часткового погашення тіла кредиту за рахунок державного бюджету, але можливо доведеться це зробити у частині, яка не буде перевищувати 30%", - зазначив Абрамовський, пояснивши це тим, що кошти, інвестовані в будівництво, повертаються до держбюджету приблизно в розмірі саме 30%.

Основним нововведенням у програмі "Доступне житло" стане можливість погашення до 50% тіла кредиту за рахунок держави для учасників АТО, а також для переселенців з Донбасу.

"Що стосується програми "Доступне житло", її ми хочемо зробити корисною для фінансування придбання житла для учасників АТО, а також для переселенців, де б ми могли варіювати державну підтримку в районі 50% максимум", - заявив Абрамовський.

При цьому заступник міністра впевнений, що програми щодо погашення частки відсотка по кредиту є вкрай затратними для держави, враховуючи непередбачуваність курсової різниці, і будуть зупинені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: