"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міністр розповів, що потрібно для повернення грошей, викрадених за часів Януковича

Четвер, 11 червня 2015, 20:45

Міністр Юстиції заявляє, що процес повернення грошей, вкрадених колишньою владою часів Януковича, є довгим і можливий після рішення суду та країн, куди кошти були переведені.

Про це міністр юстиції Павло Петренко написав у своєму Facebook в четвер.

"Досвід іноземних держав у справах так званої "арабської весни" показав, що шлях до повернення значних обсягів активів, виведених злочинними діями осіб при владі за кордон, і плодів незаконного збагачення є нелегким, тривалим у часі й багатоетапним", - написав він.

За словами Петренка, перш за все, має бути доведено судом вчинення особою злочинів.

Реклама:

"Наступним кроком є отримання за кордоном рішення про повернення коштів. Цей крок через можливості оскарження, які мають численні незаінтересовані в їх поверненні особи, може тривати роками", - додав він.

Тому, за словами Петренка, "сьогодні основні зусилля мають бути сконцентровані на розслідуванні справ правоохоронними органами та винесенні відповідних вироків судами".

"Мін’юст у свою чергу займається виключно вдосконаленням законодавчої бази, у першу чергу інституційної та процесуальної. А також визначенням спільно з іноземними компетентними органами найбільш ефективних шляхів та механізмів взаємодії для повернення з-за кордону активів після винесення відповідних рішень судами", - пояснив він.

"Мін’юст готовий - але поки позбавлений будь-яких підстав! - включитися у практичній площині до процесу реального повернення активів, здобутих злочинним шляхом. Адже суди досі не ініціювали жодних міжнародних доручень про правову допомогу або запитів про виконання постановлених вироків", - нагадав він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: