У Росії вкотре нагадали про "кредит Януковича"

Четвер, 11 червня 2015, 19:50

Росія вкотре наполягає на повному погашенні Україною своїх зобов'язань у розмірі 3 млрд доларів.

Про це заявив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, передає "Інтерфакс-Україна".

"Росія 22 червня чекає на погашення Україною купона на 75 млн доларів за єврооблігаціями загальним обсягом 3 млрд доларів. Папери з купоном 5% річних були випущені в грудні 2013 року на Ірландській біржі та викуплені Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту, термін їх погашення - грудень 2015 року", - сказав Сторчак.

Він повідомив, що РФ та Україна, яка намагається врегулювати свої боргові проблеми з пулом міжнародних кредиторів, не контактують із питання обслуговування та погашення цього випуску євробондів.

"Водночас ми добре знаємо, що наші партнери уважно стежать за тим, що відбувається в РФ з погляду дискусій з цього питання. Ми самі дуже уважно стежимо за тими висловлюваннями та заявами, які доходять до нас із Києва та Вашингтона щодо планів України з реструктуризації суверенного боргу", - сказав заступник міністра.

Реклама:

За його словами, будь-який неплатіж з українського боку означатиме подію дефолту.

"Така ситуація або розвиток подій за таким сценарієм явно не відповідає інтересам України як суверенного дебітора. Я вважаю, що платіж прийде", - сказав Сторчак.

"Ми виходимо з того, що основний спосіб взаємодії з Україною як із дебітором - це взаємодія на майданчику МВФ. Є певні правила та процедури, які дозволяють нам розраховувати на те, що МВФ буде швидше нашим прибічником у питанні вирішення проблеми платежу, ніж опонентом. Йдеться про Росію як про суверенного кредитора", - додав він.

На його думку, доля оплати основного боргу має перебувати в компетенції урядів, а не виключно міністерств фінансів.

"У тих умовах, в яких ми реально живемо, в умовах скорочення доходів федерального бюджету, в умовах відсутності допуску до позикового капіталу на зарубіжних ринках ми вимушені наполягати на тому, щоб дебітор повністю виконав зобов'язання перед РФ, які стануть частиною доходів федерального бюджету і будуть використані для цілей фінансування, насамперед поточних соціальних видатків уряду", - сказав він.

Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов уже заявляв, що Росія сподівається на виконання Україною своїх зобов'язань, а якщо цього не станеться, то РФ звертатиметься до міжнародних судів. Він зазначав, що міністр фінансів України Наталія Яресько запевняла його, що погашення зобов'язань перед Росією враховано у бюджеті країни.

Зовнішекономбанк, який виступає банком-агентом РФ, напередодні повідомив Euroclear про те, що єдиним власником євробондів України на 3 млрд доларів є Росія.

Як відомо, у грудні 2013 року Віктор Янукович домовився, що Росія дасть Україні кредит в 15 мільярдів доларів.

До своєї втечі з України Янукович і його уряд встигли отримати від Москви тільки 3 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!