НБУ пояснює уповільнення інфляції зміцненням курсу гривні

Четвер, 11 червня 2015, 15:57

Уповільнення інфляції в травні до 2,2% обумовлене зокрема укріпленням гривні в березні-травні.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Інфляція у травні, як і очікувалося, суттєво сповільнилася та становила 2,2% за місяць. У річному вимірі зростання індексу споживчих цін також уповільнилося до 58,4%", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, базова інфляція сповільнювалася другий місяць поспіль та становила 1,9% за місяць (46,5% у річному вимірі). Її сезонно скориговане значення (1,5%) було найнижчим за останні дев’ять місяців.

Реклама:

"Зниження інфляційного тиску було обумовлене зокрема укріпленням гривні в березні-травні, унаслідок чого послабилися відкладені ефекти лютневої девальвації гривні до долара, а також відбулося здешевлення багатьох товарів, ціни яких швидко реагують на курсові коливання", - повідомляє регулятор.

У Нацбанку повідомили, що темпи зростання цін на продукти харчування знизилися до 3,1% за місяць, незважаючи на суттєве прискорення подорожчання плодоовочевої продукції, яке лише частково було спричинене впливом сезонного чинника.

"Ціни виробників промислової продукції знизилися на 0,4% за. Зниження індексу цін виробників було обумовлено насамперед зменшенням цін в основних ланках ланцюга металургійного виробництва - в добуванні металевих руд, коксу та коксопродуктів та металургійному виробництві", - повідомляє регулятор.

Як повідомлялося, Національний банк прогнозує уповільнення інфляції до рівня 45-50% до кінця 2015 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!