"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Агрохолдинг "Мрія" залучив кредит у розмірі 25 мільйонів доларів

Четвер, 11 червня 2015, 10:55

Агрохолдинг "Мрія" залучив у своїх кредиторів короткостроковий кредит у розмірі 25 млн доларів на ведення господарської діяльності.

Про це повідомив представник компанії, пишуть "Українські новини".

"Агрохолдингу "Мрія" вдалося поповнити оборотний капітал шляхом залучення кредитної лінії на суму 25 млн доларів. Кредитна лінія відкрита поточними кредиторами компанії на термін 6 місяців", - наголошується в повідомленні.

Повідомляється, що залучені кошти будуть направлені на фінансування збиральної кампанії, а також на проведення осінньої посівної.

Реклама:

План реструктуризації "Мрія" має намір надати кредиторам в кінці червня - на початку липня.

Як раніше повідомляла ЕП, старе керівництво агрохолдингу "Мрії" досі не передало контроль новому менеджменту над великою кількістю активів.

"Сума боргового портфелю "Мрії" становить більше 1,2 мільярда доларів. Сума тих активів, які сьогодні були нам передані, є набагато меншою. Ця різниця фактично профінансована коштами кредиторів", - заявив на прес-конференції фінансовий радник Комітету держателів єврооблігацій "Мрії"" Джованні Сальветті.

За його словами, кредитори будуть продовжувати вчиняти юридичні дії щодо повернення інших активів. "Над цим процесом працює ціла армія юристів і вони будуть продовжувати працювати", - наголосив радник.

Він також наголосив, що сім'я Гут, яка володіла компанією, уже не є власниками агрохолдингу.

"З економічної та юридичної точки зору кредитори є власниками "Мрії", а не старі акціонери. За рішенням суду фактично всі функції Ради директорів так само як і всі можливі права і дії, які могли вчиняти старі акціонери, скасовуються", - сказав Сальветті.

Як відомо, Агрохолдинг "Мрія" заснований в 1992 році Іваном і Клавдією Гут. Пізніше її акціонерами також стали Андрій та Микола Гути.

Групою компаній "Мрія" фактично володіє Mriya Agro Holding Plc. У свою чергу 80% кіпрської компанії володіє ще одна закордонна структура - HF Assets Management Limited, яка фактично належить сім'ї Гут.

У серпні 2014 року "Мрія" потрапила в складне фінансове становище. Тоді агрохолдинг оголосив технічний дефолт. Громадськості стало відомо, що загальний борг компанії, який вона не може виплатити, становить близько 1,3 мільярда доларів.

З того часу до кінця 2014 року між кредиторами і акціонерами тривали переговори.

В середині грудня Східнокарибський Верховний Суд 15 грудня 2014 року почав ліквідацію мажоритарного акціонера "Мрії" - компанії HF Assets Management Limited. Перед цим австрійська фінансова група Erste Group - один з кредиторів агрохолдингу - звернулася до суду 30 жовтня 2014 року з проханням визнати банкрутом HF Assets Management Limited.

На початку 2015 року Інтерпол оголосив у розшук Миколу Гуту, який до серпня 2014 року займав посаду генерального директора компанії і вважався одним із власників. На сайті Інтерполу зазначено, що він розшукується через підозри в шахрайстві.

В лютому 2015 року рішенням суду також була припинена діяльність кіпрської компаній Mriya Agro Holding. Як зазначають кредитори, з цього моменту повноваження сім'ї Гут як поточних акціонерів компанії офіційно втратили силу і були передані тимчасовому керуючому, призначеному судом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: