"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ: Чиновники "Енергоатому" причетні до відмивання мільйонів доларів

Середа, 10 червня 2015, 14:22

СБУ підозрює державні підприємства "Енергоатом" та "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" у системних порушеннях і зловживаннях при закупівлі уранового концентрату.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з повідомленням, довгостроковий контракт між цими організаціями передбачав постачання концентрату для потреб енергокомплексу держави за рахунок власних потужностей комбінату.

СБУ наполягає, що службові особи комбінату натомість закупили в 2014 році урановий концентрат у спеціально створеної ними за кордоном комерційної структури за 90 доларів за кілограм на загальну суму 18 мільйонів доларів, а в офіційній документації вказали вартість $138 за кілограм.

Реклама:

Прямі збитки від цієї оборудки спецслужба оцінила в майже 10 мільйонів доларів. Ці кошти службові особи комбінату вивели у тіньовий сектор через рахунки підконтрольних фіктивних підприємств, наполягає відомство.

"Потім урановий концентрат за ціною 138 доларів у рамках контракту був поставлений ДП НАЕК "Енергоатом". Для того, щоб замовник погодився придбати продукцію за явно завищеною ціною, представники комбінату залучили до шахрайської схеми службових осіб "Енергоатому", - сказано у повідомленні.

У свою чергу це призвело до штучно завищених тарифів на електроенергію для вітчизняних підприємств та населення у 2014 році.

Головним слідчим управлінням СБУ відкрито кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення та розтрата майна) та ч. 3 ст. 209 (відмивання доходів, отриманих злочинних шляхом) Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

Як відомо, у вівторок, 9 червня, у центральному офісі "Енергоатому" пройшов обшук, у результаті якого були вилучені документи науково-виробничого об'єднання "Імпульс" за 2013 рік.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!