У МВФ дають зрозуміти, що Київ зможе отримати гроші і без угоди з кредиторами

Середа, 10 червня 2015, 11:23

МВФ буде готовий продовжувати фінансування українського уряду навіть у разі відсутності угоди з кредиторами.

Про це заявив перший заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон, повідомляє Bloomberg.

Правила МВФ не забороняють йому кредитувати країни, які не виконують своїх зобов'язань перед приватними кредиторами, за умови, що країна продовжує обслуговувати борги перед фондом, пояснив він.

"Так ми зможемо рухатися", - сказав Ліптон.

Реклама:

МВФ, як здається, дає Києву карт-бланш на жорстку лінію стосовно кредиторів, сигналізуючи, що продовжить кредитувати Україну навіть у разі замороження платежів за боргами, зазначає The Wall Street Journal.

Раніше фонд називав досягнення угоди з тримачами облігацій однією з умов виділення Україні другого, літнього транша з пакета міжнародної фінансової допомоги.

До числа облігацій, які хоче реструктурувати Україна, входять 3 млрд доларів, що належать Росії. Москва вважає цей борг офіційним і відмовляється провадити переговори з Києвом. При цьому правила МВФ забороняють фонду кредитувати країни, які не обслуговують боргів перед офіційними кредиторами.

Із коментарів Ліптона можна зробити висновок, що це, можливо, не стане перешкодою для фонду.

Українські облігації з погашенням у липні 2017 року впали в ціні на 1,4 цента, до 51,16 цента за долар номіналу, після коментарів Ліптона, до цього вони дорожчали.

Багато інвесторів вважають, що у результаті, затягуючи переговори, їм вдасться обійтися без суттєвого списання номіналу облігацій, оскільки Київ не захоче допускати дефолту.

"Ми очікуємо, що Україна продовжуватиме домагатися укладення договору на будь-яких умовах, які відповідатимуть критеріям МВФ за рівнем допустимого боргового навантаження", - сказав Ліптон у своєму виступі у Фонді Маршалла у Вашингтоні.

Як відомо, раніше міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що досягнення Україною угоди про реструктуризацію єврооблігацій не є необхідною умовою надання МВФ Україні чергових 1,7 млрд доларів.

Нагадаємо, Мінфін у березні представив кредиторам пакет пропозицій, який включає розстрочку виплат, зниження відсотків та списання частини основної суми боргу за облігаціями, випущеними на суму більш ніж у 20 млрд доларів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!