"Укрзалізничпостач" має відмовитися від світової практики розрахунку вартості дизпалива - АМКУ

П'ятниця, 8 травня 2015, 19:57

Антимонопольний комітет вимагає від ДП "Укрзалізничпостач" відмовитися від застосування формули розрахунку вартості дизпалива, тобто від світової практики.

Про це йдеться у повідомленні "Укрзалізниці".

"Застосування формульних розрахунків при формуванні ціни палива, із  врахуванням визнаних у всьому світі котирувань Platt’s European Marketscan та курсу валют за даними НБУ, об’єктивно враховує ситуацію на ринку до того ж це можливість поширювати світовий досвід. Є й інші переваги. Наприклад, при дії такого механізму на 1 тонні дизпалива у березні-квітні галузь могла б економити майже 2 тисячі гривень вдень, а за добу споживається близько тисячі тонн дизпалива", - зазначають в ДП "Укрзалізничпостач".

Як повідомлялося раніше, ціна, розрахована за формулою, дозволяє винести ризики коливань валютних курсів "за дужки" закупівлі і не закладати їх у вартість палива заздалегідь.

Реклама:

Для підприємства це можливість отримати справедливу ціну від постачальників у будь-який момент дії контракту, на відміну від фіксованої.

Вперше учасники конкурсу повинні були надавати конкурсні пропозиції за таким механізмом, але завадив АМКУ, який почав шукати ознаки дискримінації.

Нагадаємо, що компанія, чия скарга спровокувала блокування торгів, офіційним шляхом не запрошувала документацію конкурсних торгів, не надала документів для участі в них.

Товариство не має досвіду участі у державних закупівлях та реалізації багатомільйонних контрактів.

Натомість крупні гравці нафторинку заперечень до застування формульного ціноутворення не висували.

Позиція АМКУ демонструє спротив закупівлі дизельного палива на прозорих умовах, які не залишають місця ціновим маніпуляціям.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!