"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ взявся за регіональні ринки лікарських засобів

П'ятниця, 8 травня 2015, 16:01

АМКУ проводить дослідження регіональних ринків послуг з організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Про це повідомили у прес-службі комітету, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначили у прес-службі, дослідження послуг організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами, проведене комітетом у 2014 році, свідчить про те, що на регіональних ринках фармрітейла "відбуваються певні трансформаційні процеси, які привели до перерозподілу в структурі функціонування аптечного ринку в частині укрупнення учасників ринку, які реалізують свою діяльність у форматі "аптечна мережа".

Крім того, АМКУ повідомив про виявлення під час дослідження фармринку низки об'єктивних і суб'єктивних чинників, що впливають на вартість лікарських засобів і медичних виробів.

Реклама:

До об'єктивних чинників подорожчання ліків, зокрема, регулятор зарахував такі макроекономічні показники, як курс національної валюти, рівень інфляції, зміни системи оподаткування, що значно впливають на вартість медпрепаратів.

До суб'єктивних чинників АМКУ зарахував схеми реалізації ліків, які дають можливість аптечним мережам отримувати додаткові й не завжди обґрунтовані прибутки.

Крім того, за даними відомства, оптові дистриб'ютори переводять усі можливі ризики від негативного впливу макроекономічних показників на кінцевого споживача ліків, при цьому зростання ціни випереджає збільшення курсу іноземної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: