За рік промисловість Донбасу впала на 40% - Порошенко

П'ятниця, 8 травня 2015, 13:59

Президент України Петро Порошенко заявляє про істотний вплив конфлікту на Донбасі на економіку цього регіону і України в цілому.

Про це він заявив на урочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі, місцю і ролі Українського народу у Другій світовій війні.

"За минулий рік промисловість в Луганській області скоротилася на 31%, а в Донецькій - на 42%", - сказав він.

Президент додав, що відбувається "ефект доміно", коли падіння промисловості охоплює й інші регіони країни.

Реклама:

"В основному в новинах розповідають про бої і перемир'я, убитих і поранених, біженців та полонених. Відбувається все це за кілька сотень кілометрів звідси, на Донбасі. І коли під вікном не чути грому канонади, дійсно дуже важко усвідомити, що саме ця" гібридна війна "і впливає суттєво на всі сфери нашого життя, на всі без винятку: на курс валюти, на ціни, зарплати і пенсії, на бюджет усієї України та кожної сім'ї зокрема", - підкреслив глава держави.

Порошенко нагадав, що витрати на оборону і безпеку зросли до 90 млрд грн в поточному році.

"А от доходи впали, оскільки частина економіки знищена фізично, десятки великих заводів не працюють, стоять, десятки заводів на окупованій території Розмонтувати і вивезені в РФ, десятки заводів фізично знищені і зруйновані, ще сотні завантажені на 30-40%", - розповів президент.

За його словами, у світовій історії немає прецеденту, коли б у країні, що страждає від агресії і на території якої йде війна, відбувався економічне зростання.

"І ми, на жаль, не стали винятком. Але мій оптимістичний прогноз полягає в тому, що коли ми відвоюємо світ, вже наступного року перші результати реформ будуть відчутні за рахунок відновлення економічного зростання", - сподівається президент.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!