Коболєв: "Турецький потік" - на 90% блеф

Четвер, 7 травня 2015, 16:17

У Києві не дуже серйозно сприймають заяви Росії про будівництво "Турецького потоку" і поки не бачать можливості участі російських інвесторів в проектах, пов'язаних з нашою газотранспортною системою.

Про це заявив голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україні" Андрій Коболєв на полях енергетичного саміту в Берліні 7 травня, передає "Укрінформ".

"Турецький потік ми вважаємо частково  блефом. Відсотків на 90", - заявив Коболєв.

Коментуючи заяву голови комітету з енергетики Держдуми РФ Івана Грачова на цьому ж форумі про необхідність "трьох ключів" в управлінні української ГТС, глава НАК категорично відкинув таку можливість на сьогодні.

Реклама:

"У час, коли фактично йде війна, говорити про те, що ми залучаємо російського інвестора до володіння української ГТС - це можливо, це доцільно? Якщо хтось вважає, що це правильно і доцільно, мені було б дуже цікаво подивитися на цю людину", - відрізав Коболєв.

Дійсну мету Москви, що міркує про безпеку транзиту і участь в управлінні ГТС, у Києві бачать виключно в тому, щоб "всіма силами зробити так, щоб погіршити прибутковість української ГТС або постаратися вплинути на нашу економіку".

Глава "Нафтогазу" запропонував подивитися на ситуацію прагматично, відкинувши політику. "Якщо дійсно російська сторона так сильно турбується про надійність транзиту через українську територію, є дуже просте рішення - перенести точку передачі газу на східний кордон. І нехай тоді українці і європейці несуть відповідальність за транспортування газу", - зазначив Коболєв.

Він нагадав, що це питання обговорюється з європейськими компаніями, і позиція Нафтогазу зараз - "2 ключі" (тобто без Росії).

"Коли українська сторона і європейська сторона будуть готова до спільної позиції з цього питання, тоді, як мені здається, доцільно виноситиме питання на обговорення з Росією", - додав глава НАК.

Він зазначив, що для залучення європейських інвесторів Україні необхідно реформувати ринок газу, який, за європейськими мірками, є нетранспарентним і неефективним.

"Тут насамперед справа за нами: якщо ми зможемо провести реформу на ринку газу, якщо зможемо упорядкувати ті ж ціни і довести, що ми з погляду прозорості, ефективності і ринковості схожі на них, вони самі прийдуть", - переконаний Коболєв.

Водночас він висловив упевненість, що у України "є великі шанси все зробити правильно".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!