"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Москва і Київ можуть домовитися щодо газу до літніх канікул

Четвер, 7 травня 2015, 11:06

Терміни проведення чергових газових переговорів між Україною і Росією за посередництва Євросоюзу поки не визначено, але в Брюсселі сподіваються, що угоду буде укладено до літа.

Про це заявив віце-голова Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчовіч на Енергетичному саміті з безпеки,що проходить у Берліні 6-7 травня, передає "Укрінформ".

"Коли я вислухую позиції обох сторін - української і російської,  я розумію, що вони дуже близькі. Сподіваюся, не має бути дуже складно досягти тристронньої угоди до літніх канікул", - сказав Шефчовіч.

Водночас він зазначив, що дата зустрічі не визначена, оскільки в Брюсселі чекають відповіді від Києва і Москви.

Реклама:

За словами єврочиновника, українській і російській сторонам були розіслані запитальники, за допомогою яких з'ясовувалися технічні моменти.

Остання зустріч на експертному рівні відбулася пару тижнів тому. На її основі було вироблено компромісну пропозицію і відправлено обом сторонам. Наразі в Єврокомісії чекають відповіді і вирішать, чи буде необхідна ще одна зустріч на рівні експертів для зближення розбіжностей, або ж можливо буде провести тристоронню зустріч на політичному рівні.

"Я сподіваюся, що у нас така зустріч відбудеться", - підкреслив Шефчовіч.

Єврокомісар зазначив, що "була дуже хороша зима, тристороння рамкова угода працювала дуже добре". Він визнав, що були "деякі моменти то тут, то там", але сторонам завжди вдавалося знайти конструктивне рішення.

За словами Шевчовіча, він часто контактує з міністрами Новаком і Демчишиним, і нещодавно пройшли "дуже хороші консультації на політичному рівні".

"Я пояснював, чому треба продовжити позитивний досвід минулої зими, досвід тристоронніх переговорів на наступну зиму", - сказав він.

Він зазначив, що ця робота залишиться пріоритетом аж до того, як Стокгольмський арбітраж винесе своє рішення з питання контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!