"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Власників ЄДАПСу, що робив паспорти в Україні, США звинуватили у корупції

Вівторок, 5 травня 2015, 16:54

Сполучені Штати Америки ще минулого року висунули звинувачення у корупції представникам концерну ЄДАПС, який донедавна був українським монополістом з виготовлення захищених документів, в тому числі паспортів України для виїзду за кордон.

Про це йдеться в розслідуванні Deutsche Welle, яке посилається насканкопію звинувачувального акту.

У справі проходять троє звинувачуваних – головний вигодонабувач (кінцевий власник) ЄДАПС Юрій Сидоренко, його племінник Олександр Васильєв, а також посадовець ІКАО (структура ООН, що опікується стандартами цивільної авіації) Мауріцио Сициліано.

В Україні ЄДАПС відомий тим, що протягом тривалого часу був монополістом з виготовлення голографічних захисних елементів. Також ключовий лобіст ЄДАПАС, на той момент народний депутат, згодом – заступник глави ДМС Василь Грицак домігся ухвалення закону "Про демографічний реєстр", який запроваджував 17 видів біометричних документів (від водійських прав до соціальних карток) та зобов’язував державу ввести в дію єдиний реєстр біометричних даних громадян.

Реклама:

Минулого року ЄДАПС був позбавлений паспортної монополії, однако пролобійований ним закон досі критикують українські правозахисники.

Між тим претензії Сполучених Штатів стосуються іншого епізоду.

Правоохоронні органи США звинувачували Сидоренка та Васильєва у тому, що вони упродовж 2005-2010 років платили хабарі Сициліано, який відповідав в ІКАО за проекти, пов’язані з машинозчитуваними документами. Як стверджують слідчі, в обмін на свою допомогу в лобіюванні ЄДАПСу Сициліано отримував "чорну" зарплатню на суму від $3 тис. до $5 тис. щомісяця, а також допомогу у працевлаштуванні свого сина у структурах ЄДАПС в Об´єднаних Арабських Еміратах, де проживали Сидоренко і Васильєв.

Основним доказом у справі стало електронне листування Сициліано та власників ЄДАПС, а також свідчення колишнього співробітника консорціуму. Американські слідчі з дозволу суду упродовж декількох років моніторили листування підозрюваних через сервіс GMAIL, а також у мережі Facebook, сервери яких розташовані в США.

Наводяться фрагменти листування, в яких Сициліано домовляється з представниками ЄДАПС про грошові виплати.

Водночас американській прокуратурі не вдалося довести справо до обвинувального вироку – адвокати звинувачуваних довели, що справа не підсудна американському суду, оскільки злочин не був вчинений в Штатах, не зачіпав американські компанії, а жоден зі звинувачених не має громадянства США. Прокурор намагався обґрунтувати причетність до справи тим, що США щороку виділяють багатомільйонні внески на фінансування ІКАО, але суд вирішив, що цей доказ не є достатнім.

21 квітня з в’язниці в Швейцарії було звільнено Олександра Васильєва. Мауріцио Сициліано також вийшов на свободу. Юрія Сидоренка під час слідства не було затримано – він вирішив не виїздити за межі ОАЕ, а ця країна не має угоди про екстрадицію з США.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: