"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" хоче відсудити у "Нафтогазу" майже 24 мільярди доларів

Вівторок, 5 травня 2015, 13:11

ВАТ "Газпром" подав до Стокгольмського Арбітражного трибуналу три позови проти НАК "Нафтогаз України" на загальну суму 23,837 мільярда доларів.

Про це йдеться у фінансовому звіті НАК "Нафтогаз-України".

"У рамках об’єднаного арбітражного провадження до компанії "Нафтогаз" був висунутий позов від "Газпрому" на суму 4,5 мільярда доларів за свідомо не оплачений газ за контрактом купівлі-продажу природного газу", - йдеться у звіті.

У звіті наголошується, що 19 листопада 2014 року "Газпром" подав позов щодо платежу у сумі 837 мільйонів доларів за поставку природного газу у червні 2014 року, а також позов щодо платежів у 2012-2013 роках у сумі 18,5 мільярдів доларів за природній газ, який "Газпром" не поставив, проте НАК начебто була зобов’язана сплатити за контрактом купівлі-продажу природного газу.

Реклама:

"У листопаді та грудні 2014 року компанія сплатила загальну суму у 3,1 мільярда доларів "Газпрому" за поставлений природний газ, що компанія вважає повною сумою зобов’язань", - йдеться у документі.

"Якщо позови до "Нафтогазу" щодо перегляду ціни на газ буде задоволено, "Газпром" програє позов за свідомо не оплачений газ у сумі 4,5 мільярда доларів", - повідомляється у звіті компанії.

Як зазначається, керівництво не може передбачити остаточний результат за цими позовами і не визнає жодних резервів із цього питання.

Як відомо, раніше прем'єр-міністра України Арсеній Яценюк заявив, що загальна сума позовів України до "Газпрому" з відшкодування збитків та внесення змін до транзитного контракту вже перевищує 16 мільярдів доларів.

Коментуючи заяву Яценюка, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов сказав, що сума претензій російської компанії до "Нафтогазу" перевищує позовні вимоги Києва до Москви, які становлять понад 16 мільярдів доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!