"Нафтогаз" з початку травня подвоїв імпорт газу з Росії

Вівторок, 5 травня 2015, 12:47

НАК "Нафтогаз України" з початку травня подвоїв імпорт газу з Росії.

Про це повідомляє "Укртрансгаз".

Якщо в останню декаду квітня "Нафтогаз" отримував у середньому по 11 млн кубометрів газу на добу, то в перші три дні травня імпортує вже по 18-20 млн кубометрів.

За розрахунками Агентства газової інформації, на ранок вівторка у "Нафтогазу" залишається майже 100 млн кубометрів передплачених обсягів газу від "Газпрому".

Реклама:

"Газпром" з початку місяця наростив транзит через український ужгородський коридор, який колись був головною експортною магістраллю російського газу.

За даними словацького газотранспортного оператора Eustream, якщо в останній тиждень квітня по цій магістралі качалося 117 млн кубометрів, то з початку травня - до 126 млн кубометрів.

Стрибок поставок в Європу через Україну припав на наступний день після зустрічі глави "Газпрому" Олексія Міллера з давнім союзником і партнером російської компанії - главою Wintershall Райнером Зеле. Такий збіг вже був відмічений 5 березня цього року.

Джерело, знайоме з ситуацією, підтвердило АГІ прямий зв'язок зустрічі і зростання поставок до Європи.

У прес-релізі "Газпрому" зазначається, що Міллер і Зеле говорили "про постачання російського газу європейським споживачам".

"Відзначено, що важливу роль у підвищенні надійності експорту "блакитного палива" грають прямі газотранспортні маршрути, зокрема, газопровід "Північний потік". У даному контексті сторони підкреслили важливість отримання повного доступу до транзитних потужностей газопроводу OPAL", - пише прес-служба "Газпрому".

Попередня зустріч з Зеле 5 березня поклала кінець 6-місячному обмеженню поставок російського газу в Європу, метою якого було припинення реверсних поставок газу з Європи в Україну. Реверс так і не постраждав, а "Газпром" втратив до 6 млрд доларів у вигляді недоотриманої виручки та штрафів за недопоставку.

За даними АГІ, 5 березня Зеле просив збільшити поставки на адресу спільного торгового СП Wingas, яке в іншому випадку опинилося б у складній фінансовій ситуації.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: