Реальний профіцит держбюджету поки відсутній - Яресько

П'ятниця, 29 травня 2015, 20:57

Профіцит державного бюджету за підсумками січня-квітня викликаний нерівномірністю надходження доходів та здійснення видатків, а також незапланованою девальвацією гривні в першому кварталі.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько журналістам у кулуарах 8-го Київського безпекового форуму в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Профіциту поки що немає. Прошу не використовувати це слово", - сказала вона.

Міністр нагадала, що в четвертому кварталі бюджет очікують значні виплати дотацій населенню у зв'язку з підвищенням енерготарифів. "Якщо зберемо зараз доходи, а ці кошти будемо використовувати в 4-му кварталі, - це не профіцит", - пояснила Яресько.

Реклама:

Глава Мінфіну також зазначила, що зростання надходжень податку на додану вартість з імпорту було тимчасовим, оскільки курс гривні зміцнився.

"(Зростання імпортного ПДВ) - це не тренд. Ми не очікуємо, що це буде в 3-4 кварталах, оскільки ми розраховуємо на стабільність курсу... Ми зібрали більше ПДВ, але ми тепер повинні більше його віддати, в бюджеті не було заплановано таке збільшення", - сказала Яресько.

Як раніше повідомив Мінфін, профіцит загального фонду державного бюджету України в квітні 2015 року становив 5,06 млрд гривень, що в 2,7 разу менше, ніж місяцем раніше, а в цілому за чотири місяці загальний фонд держбюджету був зведений з профіцитом 8,8 млрд гривень, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований дефіцит 7,8 млрд гривень.

Доходи загального фонду в січні-квітні 2015 року перевищили доходи за січень-квітень-2014 на 45,9% і досягли 155,01 млрд гривень, тоді як витрати збільшилися на 28% - до 146,3 млрд гривень.

Держбюджет на 2015 рік передбачає граничний розмір дефіциту в розмірі 75,82 млрд гривень при доходах 502,26 млрд гривень та витрати - 566,87 млрд гривень.

У порівнянні з виконанням держбюджету-2014 доходи повинні збільшитися на 40,7%, витрати - на 31,8% при скороченні дефіциту на 2,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!