Думка експерта: Відкривати ринок землі треба з продажу земель держвласності

Четвер, 28 травня 2015, 20:35

Перш ніж відкривати ринок землі сільгосппризначення, необхідно передбачити юридичні "запобіжники", що включають обмеження щодо іноземців та латифундистів, які претендують на її придбання.

Таку думку висловив народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Хлань.

"Земля продається в усьому світі, це конкурентний ринок. В нашому випадку потрібно починати із земель держвласності і держпідприємств. Ми всі знаємо, що ці землі сьогодні використовуються вкрай неефективно, за тіньовими схемами субпідрядів", - сказав він.

"На них можна відрегулювати ринок, визначити ринкову вартість землі. А потім вже можна входити у приватний сектор", - додав експерт.

Реклама:

На думку депутата, на шляху відкриття ринку землі Україна не повинна йти шляхом ультралібералізму.

Зокрема, дозволяти продаж-купівлю земель сільгосппризначення потрібно лише українцям і лише в обмежених обсягах, переконаний Хлань.

"Для цього повинні бути передбачені відповідні юридичні "запобіжники", які містять нормативні вимоги та обмеження щодо іноземців та латифундистів, які претендують на придбання землі", - вважає він.

За словами депутата, апелюючи до грузинського досвіду реформ, зазвичай забувають про земельну реформу. Грузини створили такі запобіжники і успішно живуть в умовах ринку землі.

"Ніхто не говорить, що потрібно відкрити ринок землі вже завтра. Варто спочатку винести це питання на громадське обговорення, потім підготувати відповідну нормативну базу. Грою в мовчанку і перенесенням мораторію проблему ми не вирішимо", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!