Нацбанк зберіг облікову ставку 30%

Четвер, 28 травня 2015, 14:06

Національний банк знову вирішив зберегти облікову ставку на рівні 30%.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

"Такий рівень облікової ставки буде сприяти формуванню спадного тренда інфляції і стимулювати подальше повернення депозитів у банківську систему", - вважає регулятор.

Водночас зниження ризиків для стабільності гривні дозволяє Національному банку очікувати пом'якшення грошово-кредитної політики в найближчій перспективі.

Реклама:

Як зазначається, при такій макроекономічної ситуації, на загальну думку членів монетарного комітету Нацбанку, основним внеском монетарної політики у відновлення економіки повинна стати нормалізація функціонування грошово-кредитного ринку, зокрема його валютного сегмента.

Така макрофінансова стабілізація буде сприяти відновленню ефективної монетарної трансмісії і зробить можливою кредитну підтримку процесів росту банківської системи у разі пом'якшення монетарної політики надалі, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, НБУ збільшив облікову ставку і ставку рефінансування до 30% річних з 4 березня цього року. До цього з 6 лютого діяла ставка в 19,5%, а 13 листопада 2014 - 14%.

Останній раз облікова ставка Нацбанку була вищою у 2000 році: з 24 березня 2000 вона була знижена з 35% до 32% річних, а потім з 10 квітня - до 29% і з 15 серпня - до 27% річних.

У 2001 році НБУ в шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!