Порошенко допускає зниження облікової ставки за узгодженням із МВФ

Середа, 27 травня 2015, 17:05

Ситуація в економіці та фінансовій системі надає можливість порушити питання про зниження облікової ставки Національного банку з метою полегшення доступу підприємств до кредитних ресурсів.

Про це заявив президент України Петро Порошенко на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією та Американською торговою палатою в Києві 26 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Прийшов час, я вважаю, що ставку можна знижувати", - сказав він.

На думку президента, також можна зняти частину валютних обмежень, зберігши при цьому баланс між курсовою стабільністю і валютними обмеженнями.

Реклама:

Водночас глава держави зазначив, що необхідно знайти якісну аргументацію цього кроку для Міжнародного валютного фонду, щоб зберегти співпрацю в рамках програми розширеного фінансування EFF.

Порошенко вказав на важливу роль, що відіграла глава Національного банку Валерія Гонтарева у стабілізації банківської системи, на якому працювало 49 банків-"пустушок".

"Нікому не вистачало рішучості взяти речі, які були вкрай необхідні для оздоровлення банківської системи, всі боялися відповідальності... Ми зберегли банківську систему", - наголосив глава держави.

Коментуючи ухвалення Верховною Радою у другому читанні законопроекту про конвертацію валютних вкладів за курсом на момент їх видачі, президент розкритикував таке рішення депутатів, порадивши їм також конвертувати за таким курсом валютні депозити.

Як повідомлялося, НБУ з 4 березня цього року збільшив облікову ставку з 19,5% до 30% річних, ставку рефінансування за кредитами овернайт - з 17,5% до 23% річних. Попереднє підвищення відбулося 6 лютого, а до цього ставка з 13 листопада утримувалася на рівні 14% річних.

Останній раз облікова ставка Нацбанку була вищою в 2000 році: з 24 березня 2000 року її було знижено з 35% до 32% річних, а потім з 10 квітня до 29% і з 15 серпня до 27% річних. У 2001 році НБУ у шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

Програма з МВФ передбачає, що Нацбанк зберігатиме політику позитивної реальної ставки на 12-18 місячної перспективній основі.

Базова інфляція, на яку орієнтується центробанк при встановленні облікової ставки, в Україні в квітні 2014 року сповільнилася до 4,6% після стрибка до 10,8% місяцем раніше, але в річному вимірі вона прискорилася до 47,1% порівняно з 44,6% за підсумками березня, 33,2% - за підсумками лютого, 26,1% - за підсумками січня і 22,8% - за 2014 рік.

Щодо конвертації валютних кредитів у гривневі програма з МВФ передбачає, що президент застосує право вето на закон, що зробить таку конвертацію примусовою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!