"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні почала діяти "будівельна амністія"

Вівторок, 26 травня 2015, 20:58

В Україні вступив в дію порядок безоплатного оформлення прав власності на нерухоме майно громадян, збудоване до 2011 року без дозволу на виконання будівельних робіт.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Роман Абрамовський, передає прес-служба міністерства.

"Порядок дає можливість досягнути основної мети Закону України - оформлення прав власності на нерухоме майно, що належить громадянам, побудоване у попередні роки", - заявив він.

За словами Абрамовського, "абсолютна більшість приватних будинків, що планується ввести в експлуатацію за цим Порядком має площу до 300 кв. м.".

Реклама:

Урядовець наголосив, що порядок передбачає можливість введення в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських будівель і споруд, збудованих у період з 1992 до 2011рік, а також нескладних громадських будинків та будівель сільськогосподарського призначення.

Як зазначається, приймати в експлуатацію такі об’єкти будуть органи державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року безоплатно.

"Відповідне рішення має бути ухвалено протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, за результатами технічного обстеження", - повідомляє прес-служба.

Також зазначається, що технічне обстеження індивідуальних житлових будинків площею до 300 кв. м виконуватиметься за спрощеною процедурою під час технічної інвентаризації об’єкта і одним сертифікованим фахівцем з технічної інвентаризації з відміткою в технічному паспорті.

Для об’єктів більшої площі технічна інвентаризація та технічне обстеження проводяться  двома різними фахівцями - сертифікованим фахівцем з технічної інвентаризації та сертифікованим фахівцем з технічного обстеження. Відповідно оформлюватимуться два документи - технічний паспорт та технічний звіт про обстеження.

"Протягом двох днів на офіційному сайті Мінрегіону буде розміщена детальна інструкція щодо практичної реалізації процедури прийняття в експлуатацію. Всі бажаючі зможуть з нею ознайомитися", - додав заступник Міністра.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: