"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ більше не вважає юань недооціненою валютою

Вівторок, 26 травня 2015, 20:36

Китайський юань вже не є недооціненим в результаті його зростання в останній час, але уряд повинен прискорити реформи, щоб добитися "плаваючого курсу валюти".

Про це заявив у вівторок Міжнародний валютний фонд, передає "Reuters".

МВФ раніше називав китайську валюту "помірно недооціненою", незважаючи на її поступове подорожчання з моменту знакової переоцінки в 2005 році. В останні місяці юань різко зріс відносно багатьох валют, крім долара.

"За нашими оцінками, істотне реальне фактичне подорожчання за останній рік привело курс до рівня, де він більше не є недооціненим", - повідомив фонд.

Реклама:

Фонд зазначив, що Китаю все ще загрожують ризики з боку нестійкого зростання кредитування і інвестицій, і закликав уряд прискорити реформи, включаючи збільшення гнучкості юаня.

"Ми думаємо, що Китай повинен прагнути до досягнення фактично плаваючого валютного курсу протягом 2-3 років", - повідомив фонд.

МВФ також вважає, що Китай повинен збільшити бюджетну підтримку економіки, якщо темпи зростання впадуть нижче 6,5% цього року, або підготувати заходи обмеження кредитування і інвестицій у випадку, якщо зростання виявиться швидше очікуваного.

Згідно з прогнозами фонду, зростання ВВП Китаю в цьому році досягне 6,8%, а потім сповільниться до 6,25% в 2016 році.

"Якщо прийдешні дані покажуть, що зростання може перевищити 7%, влада повинна скористатися можливістю для скорочення факторів уразливості, - говориться в доповіді МВФ. - Якщо буде зрозуміло, що зростання опуститься нижче 6,5%, то бюджетна політика повинна бути пом'якшена".

Фонд вважає, що економічні стимули, якщо вони знадобляться, повинні бути вписані в бюджет і складатися з заходів, що захищають вразливі сфери і підтримують процес зміни балансу економіки, а також відповідних планом реформ.

Торік економіка Китаю зросла на 7,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!