Якщо Рада прийме закон про валютні кредити, Порошенко його ветує - НБУ

П'ятниця, 22 травня 2015, 16:49

Національний банк України виступає проти законодавчого врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

Про це повідомив директор юридичного департаменту НБУ Володимир Новіков, коментуючи законопроект про примусову конвертацію споживчих кредитів за курсом на день їх оформлення без обмеження суми заборгованості, передає "Інтерфакс-Україна".

"Національний банк проти законодавчого врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті. Як неодноразово зазначалося, втручання держави в господарську діяльність банків та їх правовідносини з клієнтами неприпустимо", - сказав він.

Крім того, як зазначив Новіков, програмою кредитування Міжнародного валютного фонду за механізмом розширеного фінансування задекларована добровільність переговорного процесу між позичальниками і банками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Реклама:

"Держава і Національний банк не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнятий закон, що передбачає примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент України застосує право вето щодо цього закону", - процитував він вимоги програми.

За оцінкою Новікова, норми цього законопроекту суперечливі і "викликають більше питань, ніж відповідей".

"Регулятор виступає за вирішення проблем валютних позичальників виключно на добровільних засадах, як це, наприклад, передбачено Меморандумом щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, запропонованого банками", - підкреслив він.

Як повідомлялося, в першій декаді травня регулятор повідомив, що в Україні почав діяти меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

Меморандум був запропонований банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в інвалюті, і передбачає реструктуризацію кредитів в іноземній валюті, отримані під заставу нерухомості, залишок по основній частині яких не перевищує 2,5 млн гривень за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на 1 січня 2015 року.

Нагадаємо, у четвер депутати підтримали у другому читанні законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, вирішивши відправити на підготовку до третього читання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!