Німеччина може направити 200 мільйонів в український Фонд енергоефективності

П'ятниця, 22 травня 2015, 16:23

Уряд Німеччини заявив про готовність спрямувати 200 млн євро до створюваного Фонду енергоефективності для залучення коштів МФО на заходи з підвищення енергоефективності в Україні.

Такі дані повідомив віце-прем'єр-міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко на брифінгу в рамках Форуму енергоефективного партнерства в Києві в п'ятницю.

"Конкретна пропозиція уряду Німеччині щодо 200 млн євро, які можуть наповнити цей Фонд, але їм необхідно чітко продемонструвати, яким чином ці кошти повертатимуться від споживачів цього Фонду", - сказав він.

За словами Зубка, у рамках пошуку такої моделі функціонування Фонду розглядається можливість фінансової участі української сторони в наповненні Фонду за рахунок залишку коштів від субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, що надаються населенню, який утворюється внаслідок запровадження енергоефективних заходів і скорочення споживання природного газу.

Реклама:

"У нас було просте речення направляти ці кошти на наповнення Фонду і, таким чином, ми щороку зменшуватимемо кількість людей, які звернулися по субсидії у зв'язку із скороченням споживання газу", - додав він.

Крім того, за словами Зубка, у рамках ще одного напрямку із залучення коштів МФО на заходи з енергоефективності уряд веде переговори про залучення кредитних коштів для Ощадбанку як учасника загальнонаціональної програми "Ощадний будинок" для часткової держкомпенсації вартості кредитів на заходи з підвищення енергоефективності з метою зниження процентної ставки за такими кредитами.

"Я зараз поки що не оголошуватиму (попередні результати), але ці переговори ми почали вести майже з усіма МФО: з IFC, Європейським інвестиційним банком, Світовим банком, і я думаю, що тут також питання стосується інвестфондів, які сьогодні працюють не лише на нашому ринку", - додав він.

Зубко зазначив, що на сьогодні, зокрема в Німеччині, створена комерційна організація у вигляді Товариства з підтримки енергоефективності в Україні.

"Це комерційна організація, яка готова прийти з технологіями, з грошима під ці технології та реалізувати енергоефективні заходи - це я просто говорю про те, який величезний зараз інтерес до ситуації в Україні і можливості працювати на величезному ринку в 300 млрд гривень", - резюмував він.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!